30 Μαρτίου 2011

Στις 15 Απριλίου το ν/σ για τις αποκρατικοποιήσεις

Στις 15 Απριλίου θα παρουσιασθεί το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις,...

δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Το ν/σ θα περιλαμβάνει: το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα 2012- 2015, αναπτυξιακές δράσεις, διορθωτικές κινήσεις για την κάλυψη της μαύρης τρύπας ύψους 1,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και το οριστικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με ειδίκευση ανά έτος. Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και ειδικότερα ενόψει της νέας εγγυοδοσίας του δημοσίου, προς τις τράπεζες, αποφασίσθηκε η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κυβερνητικού επιτρόπου στις τράπεζες σε δυο βασικούς τομείς. Ο πρώτος, είναι η πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζών και ο δεύτερος, ότι ουσιαστικά ισχυροποιείται το δικαίωμα αρνησικυρίας του κυβερνητικού επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.


Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και οι αποκρατικοποιήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διυπουργικής επιτροπής.

Παπακωνσταντίνου: «Ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους»

Την παραδοχή ότι το έλλειμμα για το 2010 θα κλειδώσει σε υψηλότερα ποσοστά από το 9,5% έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους εφόσον υπάρξουν σημαντικά έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τα σενάρια περί χρεοκοπίας λέγοντας χαρακτηριστικά «κάποιοι βιάζονται, θα διαψευστούν οικτρά». Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή την νέα εγγυοδοσία του Δημοσίου ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες απέστειλε επιστολές με τις οποίες ζητά αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας προς την αγορά.

Με τις αποκρατικοποιήσεις και το νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών, στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον ΟΔΔΗΧ αλλά και το νέο «πακέτο» εγγυήσεων, στο τραπεζικό σύστημα θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, το υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας προκαλεί η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's.

Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της περιοχής, διαπιστώνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο bloomberg.

«Η Ελλάδα αξιολογείται ανά τρίμηνο και προκύπτει ότι εφαρμόζει ικανοποιητικά το πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ .

«Οι οίκοι αξιολόγησης ήταν εκείνοι που δημιούργησαν την κρίση. Εχουν περάσει στον απόλυτο πανικό», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι έδιναν καλές αξιολογήσεις σε τοξικά ομόλογα.

«Όχι» στα σενάρια συγκυβέρνησης, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΝΔ. Ο κ Σαμαράς κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ακρίβεια και το κύμα λουκέτων στην αγορά, με κίνδυνο επιπλέον απώλειας 320.000 θέσεων απασχόλησης.

Υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κάνοντας λόγο για σαρκοβόρα διάθεση σε βάρους της Ελλάδας και άλλων αδύναμων οικονομιών εκ μέρους των ποικιλώνυμων- όπως τους χαρακτήρισε- οίκων αξιολόγησης.

Αυξήθηκε το spread των ελληνικών ομολόγων

Η επιτοκιακή ψαλίδα (spread) των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά αυξάνονται, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στις 956 μονάδες βάσης (9,56 ποσοστιαίες μονάδες).

Το spread των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων παρέμεινε στις 489 μ.β. ενώ των ιρλανδικών ομολόγων διαμορφώθηκε ελαφρά χαμηλότερα στις 678 μ.β.

athina984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails