28 Μαρτίου 2011

Που πας ρε Καραμήτρο;

Ελληνικό ποδόσφαιρο, έτος 2011. Να κάνουμε μια μικρή βόλτα σε όλες τις ομάδες, για να δούμε τελικά αν πράγματι ευημερεί και προοδεύει,...

όπως παρουσιάστηκε στην πρόσφατη συνέντευξη της Super League, ή αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

Σε μια περίοδο κρίσης και οικονομικών προβλημάτων, η βιωσιμότητα των ΠΑΕ είναι το πρώτο και βασικό ζητούμενο. Με την υπόθεση της αδειοδότησης, χρόνο με τον χρόνο να γίνεται και πιο σοβαρή (καθώς η ΟΥΕΦΑ είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση), οι Ελληνικές ομάδες βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: εάν δεν υπήρχε η «τρέλλα» του Βαγγέλη Μαρινάκη, να βάλει λεφτά το περασμένο καλοκαίρι, και εφέτος τα έσοδα από το Τσάμπιονς Ληγκ, ο Ολυμπιακός θα είχε προχωρήσει σε μία στρατηγική λιτότητας, όπως είχε προαναγγείλει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Αυτήν την στιγμή οι ερυθρόλευκοι, μοιάζουν με επαγγελματική όαση.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Το κρίσιμο ΔΣ της Τρίτης, θα καθορίσει κατά πολύ το μέλλον των «πράσινων». Σε μια μεγάλη ομάδα, όπως το «τριφύλλι», αναμένεις πάντα ότι θα δοθεί λύση. Αυτήν την στιγμή όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση και το πρόσωπο, που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το οικονομικό βάρος. Με το εναλλακτικό σχέδιο των περικοπών, θα επιδιωχθεί η οικονομική εξυγίανση, όμως αγωνιστικά θα αδυνατίσει ο σύλλογος. Εάν έρθει πρόκριση σε όμιλο του Τσάμπιονς Ληγκ (ελληνικά πλέι-οφ και προκριματικά στην συνέχεια), διευκολύνεται κάπως η κατάσταση.

ΑΕΚ: Ώρα μηδέν για τον σύλλογο. Άντε και βρέθηκαν τα χρήματα, για να πάρει την «άδεια», τι θα γίνει στο μέλλον; Οι νυν μέτοχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να «πετάξουν» και άλλα χρήματα. Με ένα «άνοιγμα» στο ταμείο αδιευκρίνιστο, και με τις οικονομικές υποχρεώσεις, απλώς να παίρνουν μια μικρή παράταση και να προστίθενται στις υπόλοιπες, που θα «λήξουν» το καλοκαίρι, πως θα γίνει προγραμματισμός για τη νέα σεζόν και με ποιο μπάτζετ; Και χωρίς γήπεδο, ποιος θα αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει και να έχει τεράστια χασούρα; Η υπόθεση Τσάμπιονς Ληγκ εδώ (ισχύουν όσα και παραπάνω για τον Παναθηναϊκό), θα δώσει μια μικρή ανάσα, αυτή την στιγμή η ομάδα όμως είναι σε καθεστώς μηχανικής υποστήριξης. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και του μπάτζετ κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

ΠΑΟΚ: Οικονομικά προβλήματα και στον Δικέφαλο του Βορρά, με μικρότερο βέβαια «άνοιγμα», από ό,τι στο «αδελφάκι» της Αθήνας. Πωλήσεις βασικών παικτών, είναι μία διέξοδος, παρουσία στο Τσάμπιονς Ληγκ τεράστια ανάσα, το Γιουρόπα Ληγκ, αναγκαία συνθήκη (όπως και για την ΑΕΚ) για να βγει «κουτσά -στραβά» η χρονιά (σκεφτείτε να μην είχε τα έσοδα αυτής της σεζον ο ΠΑΟΚ, πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το πρόβλημα). Όμως τα δεδομένα και για την επόμενη περίοδο, δεν αλλάζουν δραματικά. Και σε μια χρονική στιγμή, που ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από σταδιακή ανανέωση του δυναμικού του, έτσι κι αλλιώς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β-ΚΑΒΑΛΑ: Αβέβαιο το μέλλον. Με δύο παράγοντες να στηρίζουν ουσιαστικά όλη την προσπάθεια, και ελάχιστη οικονομική βοήθεια από την τοπική κοινωνία, κανένας δεν βάζει το χέρι του στην φωτιά για την επόμενη σεζόν. Ο Μπέος έχει δηλώσει ότι αποχωρεί, ο Ψωμιάδης γκρινιάζει για το γεγονός, ότι δεν κόβει εισιτήρια η Καβάλα.

ΑΡΗΣ: Το πείραμα με τους φιλάθλους στην διοίκηση, έχει πιάσει «ταβάνι», σε ό,τι αφορά το που μπορεί να φτάσει ο σύλλογος. Τα οικονομικά είναι δεδομένα (δεν λείπουν και εδώ οι οφειλές και τα προσκόμματα στην διαδικασία αδειοδότησης) και δεν μπορούν να αλλάξουν δραματικά προς το καλύτερο. Η έξοδος στην Ευρώπη μοιάζει απαραίτητη, διότι αν δεν τα καταφέρουν οι «κίτρινοι» θα χάσουν ένα μεγάλο έσοδο, που είχαν εφέτος από την εκπληκτική τους παρουσία στους ομίλους και την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Ληγκ.

SKODA ΞΑΝΘΗ-ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: νοικοκυρεμένα σωματεία, χωρίς ανοίγματα, δίχως όμως και την οικονομική ευρωστία για να πεις, ότι θα πάνε ένα σκαλί παραπάνω. Αποπνέουν υγεία προς το παρόν, όμως δεν μπορείς να πεις, ότι ανεβάζουν και αγωνιστικό επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον όμως δεν είναι «μπαταχτσήδες».

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ιστορικοί σύλλογοι, τεράστια προβλήματα. Ο «γηραιός» περιμένει από τον Ρέμο να δώσει κανένα φράγκο (και μετά να τον βρίζουν πάλι) για να πληρώσει την προσφυγή του Ιωαννίδη, και τον Μυτιληναίο να «τσοντάρει» για να είναι νόμιμος για την άδεια. Ο Πανιώνιος με διοίκηση ανάγκης, βγάζει την χρονιά με δανεικούς και αναζητά το επόμενο διοικητικό σχήμα, μετά την απόφαση του Τσακίρη, να αποχωρήσει. Χαιρετίσματα.

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: δύο ομάδες με ιδιαιτερότητες. Οι νησιώτες, έχουν κόσμο στο πλευρό τους, όχι όμως και τον τεράστιο οικονομικό παράγοντα, όντας εκ προοιμίου σε δύσκολη θέση, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (ταξίδια πολυδάπανα σε όλη την Ελλάδα). Ο Ατρόμητος, με ισχυρή οικονομικά διοίκηση, και υγιές αγωνιστικό πρότζεκ (Ακαδημίες υπόδειγμα), φλερτάρει με την Ευρώπη με την παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου, αν όμως υποβιβαστεί, πάει «στράφι» όλη η προσπάθεια

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ.: Λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν και για τους Αρκάδες, που δεν μπόρεσαν ποτέ να βρεθούν στο επίκεντρο του Πελοποννησιακού ποδοσφαίρου. Έχουν Ακαδημίες, εύρωστους οικονομικούς παράγοντες, όμως η απουσία ενός σύγχρονου γηπέδου, και τα αγωνιστικά λάθη, οδηγούν την ομάδα στην Β εθνική.

ΛΑΡΙΣΑ: με DNA πρωταθλητή και προχωρώντας στην κατασκευή του νέου της γηπέδου, έμοιαζε έτοιμη να κάνει την υπέρβαση και να ανεβεί σκαλί ποιοτικά. Δυστυχώς πληρώνει αγωνιστικές λάθος επιλογές χρόνων και όλο το σχέδιο πάει πίσω, εφόσον τελικά αποχαιρετήσει την κατηγορία. Έχει τουλάχιστον τις βάσεις για να επανέλθει.

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Στην Β εθνική.

Με την παραπάνω λοιπόν εικόνα, που σας παραθέτω, εσείς βλέπετε με αισιοδοξία το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, ή του χρόνου θα πούμε και μη χειρότερα;

theplayer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails