15 Μαρτίου 2011

Καθησυχαστικοί οι Έλληνες επιστήμονες μετά τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία

Αθήνα

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την διαρροή ραδιενέργειας που σημειώνεται στην Ιαπωνία, καθησυχάζει ο Διδάκτωρ Πυρηνικής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θ.Λιόλιος...

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο επιστήμονας τονίζει πως από τη στιγμή που δεν έχει σημειωθεί έκρηξη στην καρδιά του πυρήνα, αλλά στο εξωτερικό του αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ανησυχητικά.


«Συνολικά 180.000 άτομα έχει απομακρυνθεί προληπτικά από κάποιες περιοχές, ενώ έχουν μοιραστεί 230.000 μονάδες σταθερού ιωδίου» είπε ο κ. Λιόλιος.

Χαρακτηρίζει, ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικές τις συνεχείς εκρήξεις που σημειώνονται στους αντιδραστήρες του εργοστασίου και σημειώνει ότι το χειρότερο σενάριο είναι να λιώσουν τα πυρηνικά καύσιμα στο καζάνι του αντιδραστήρα και να σημειωθεί έκρηξη, προκαλώντας ένα νέο Τσερνόμπιλ.

Ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στη ΝΕΤ, τόνισε ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη, τόσο λόγω της διαρροής ραδιενέργειας, όσο και γιατί η χώρα βρίσκεται συνεχώς υπό την απειλή ενός νέου μεγάλου σεισμού.

Για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των Ιαπώνων από την ραδιενέργεια έκανε λόγο η Μαρία Σωτηροπούλου, βιοπαθολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής απειλής. Τόνισε ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ ανησυχητική και υπογράμμισε ότι είναι αμφίβολη η αξιοπιστία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

«Δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια» είπε.

in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails