22 Μαρτίου 2011

Ο Λίβυος ηγέτης Μ. Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Νέος γύρος επιθέσεων στη Λιβύη κατά του καθεστώτος, επεκτείνεται η ζώνη εναέριου αποκλεισμού. Θέμα διοίκησης...

των δυνάμεων θέτουν οι χώρες που συμμετέχουν στη στρατιωτική επέμβαση.

Μία ισχυρή έκρηξη, που την ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά τα οποία φώτισαν το νυχτερινό ουρανό της λιβυκής πρωτεύουσας, σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η έκρηξη και τα πυρά προέρχονταν από περιοχή κοντά στην κατοικία του Καντάφι. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας δέχτηκαν νέες επιθέσεις από αυτό που αποκάλεσε «σταυροφόρο εχθρό». Αυτές οι επιθέσεις «δεν πρόκειται να τρομάξουν το λιβυκό λαό», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε από βομβαρδισμούς το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις φλόγες να υψώνονται στο χώρο της βάσης. Η ναυτική Βάση της Μπουσέτα χτυπήθηκε (λίγο μετά τις 19:00 GMT), σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες.

Οι συμμαχικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Λιβύη, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Η Βεγγάζη αποτελεί από την έναρξη της κρίσης στη Λιβύη το προπύργιο των επαναστατών κατά του καθεστώτος του Καντάφι.

Η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η διεθνής Συμμαχία βομβάρδισε την Τρίπολη. Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας που ακολουθήθηκαν από εκρήξεις, ακούστηκαν το βράδυ στην περιοχή της κατοικίας του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αl Arabiya μετέδωσε ότι η δυτική λιβυκή πόλη Μισράτα ελέγχεται τώρα από δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι. Το δίκτυο επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο των δυνάμεων του Καντάφι. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, και λόγω έλλειψης επικοινωνίας, η πληροφορία δεν μπόρεσε να ελεγχθεί αμέσως. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε ένα πλήθος άοπλων ανθρώπων στην Μισράτα και χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Η διεθνής Συμμαχία, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία, βομβάρδισε, τη Δευτέρα, την πόλη της Σέμπχα (750 χλμ νότια της Τρίπολης), προπύργιο της φυλής των Γκουεντέτφα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Από το Σάββατο, η εχθρική Συμμαχία έκανε αεροπορικές επιδρομές και έριξε πυραύλους στην Τρίπολη, τη Ζουάρα, τη Μισράτα (δυτικά), τη Σύρτη και την Σέμπχα, βάζοντας κυρίως ως στόχο τους αερολιμένες», δήλωσε ο Μούσα Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ναι. Η Σέμπχα βομβαρδίστηκε σήμερα», απάντησε όταν ρωτήθηκε για την ημερομηνία της επίθεσης. Είπε επίσης ότι οι επιδρομές της Συμμαχίας έπληξαν σήμερα και ένα «μικρό ψαρολίμανο», 27 χλμ δυτικά της Τρίπολης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «πολλά θύματα» μεταξύ των αμάχων, κυρίως στο «πολιτικό αεροδρόμιο» της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, 600 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Στο μεταξύ κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Λιβύη θέλει σταθερότητα, αλλά θα αντεπιτεθεί αν οι αντάρτες προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τα Δυτικά πλήγματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων για να προχωρήσουν προς την Τρίπολη. «Στόχος μας είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ενότητα της Λιβύης. Αλλά τελικά εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Οπλίζουμε τους ανθρώπους μας. Θα έχετε ένα έθνος 6 εκατομμυρίων ενόπλων ανθρώπων και θα πολεμήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Πέμπτη μετά από αίτημα της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ένας διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε το Σαββατοκύριακο μιαν επιστολή από τον Λίβυο Υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα που ζητούσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου. Αυτό το αίτημα εξετάστηκε σήμερα από τα μέλη του Συμβουλίου, σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη στον ΟΗΕ.

«Η Λιβύη ζητεί επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη γαλλο-αμερικανο-βρετανική επίθεση κατά της Λιβύης, ένα ανεξάρτητο κράτος και μέλος του ΟΗΕ», αναφέρει το Λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη, ενέκρινε ψήφισμα για να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

«Πρέπει να αποχωρήσει ο Καντάφι

«Η θέση των ΗΠΑ είναι ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Σαντιάγο της Χιλής, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την εντολή του ψηφίσματος 1973 των Ηνωμένων Εθνών στη στρατιωτική τους δράση στη Λιβύη. Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέιρα, ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι ο στρατιωτικός στόχος στη Λιβύη είναι να προστατεύσει τους αμάχους από τις επιθέσεις του Καντάφι - και όχι η εκδίωξή του από την εξουσία.

Η αποχώρηση από την εξουσία του Μ. Καντάφι «παραμένει ο τελικός στόχος» των Ηνωμένων Πολιτειών, επανέλαβε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από τρεις ημέρες στρατιωτικών πληγμάτων στη Λιβύη. «Προσπαθούμε να πείσουμε τον συνταγματάρχη Καντάφι, το καθεστώς του, και τους συγγενείς του, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία. Αυτό παραμένει ο τελικός στόχος μας», δήλωσε ο Μάρκ Τόουνερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο κ. Τόουνερ φρόντισε να γίνει η διάκριση ανάμεσα σε αυτόν τον «μακροπρόθεσμο» στόχο, και τη σημερινή επιχείρηση στο πλαίσιο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών, που αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων. Ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Μάικλ Mάλεν, όταν ρωτήθηκε την Κυριακή από τα μέσα ενημέρωσης, δεν απέκλεισε την υπόθεση της διατήρησης του Καντάφι στην εξουσία, στο τέλος των Συμμαχικών επιχειρήσεων. Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων για την Αφρική, υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα ότι η αποστολή του αμερικανικού στρατού στη Λιβύη «δεν είναι» η υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα μειώσουν σύντομα» τη συμμετοχή τους στις συμμαχικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ακόμα, ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα ήταν «λάθος» για τη συμμαχία να θέσει ως στόχο το να δολοφονήσει τον Καντάφι.

Ζήτημα διοίκησης στρατιωτικών δυνάμεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν τον ηγετικό στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη σε άλλους συμμάχους σε μερικές ημέρες: «Αναμένουμε αυτή η μεταβίβαση να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες και όχι σε εβδομάδες».

Η πρόθεσή μας είναι να μεταφερθεί στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της διεθνούς δύναμης που επιχειρεί για τη δημιουργία ζώνης ενάεριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Θα σας εξηγήσω πώς θα ενεργήσει η συμμαχία: τώρα επιχειρεί υπό αμερικανική διοίκηση με την πρόθεση να μεταφερθεί η διοίκηση αυτή στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο κ. Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αποστολή αυτή θα το κάνουν, είπε. «Σαφώς η αποστολή θα ωφεληθεί από αυτό λόγω της χρήσης του δοκιμασμένου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σε θέματα διοίκησης και ελέγχου» ανέφερε ο κ. Κάμερον. Η διεθνής συμμαχία πρόσθεσε ο κ. Κάμερον έχει ουσιαστικά «εξουδετερώσει» την λιβυκή αεράμυνα.

«Μπορώ να ενημερώσω το κοινοβούλιο ότι η συμμαχικές δυνάμεις έχουν σε μεγάλο βαθμό εξουδετερώσει τη λιβυκή αεράμυνα και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ζώνη εναέριου αποκλεισμού που έχει δημιουργηθεί με επιτυχία πάνω από τη Λιβύη», επισήμανε. Αναφερόμενος τέλος στα γεγονότα στην Υεμένη ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του και «προέτρεψε κάθε χώρα της περιοχής να σεβαστεί τις επιθυμίες του λαού της με μεταρρυθμίσεις και όχι με την καταστολή» των λαϊκών εξεγέρσεων.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στην πορεία της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», τόνισε ότι «αν το NATO δεν αναλάβει σύντομα τον συντονισμό των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο για να ελέγξει και πάλι, η Ιταλία, τις βάσεις της». Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, τόνισε επίσης ότι «η Ρώμη εργάζεται για να περάσει, μέσα στις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες, ο όλος έλεγχος των επιχειρήσεων στα χέρια του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά, θα ζητήσουμε να ισχύσει η αρχή σύμφωνα με την οποία για το σύνολο των ευθυνών, θα πρέπει να απολογούνται όλοι».

Ο Φρατίνι πρόσθεσε, τέλος, ότι « η Ιταλία, κατά την αρχική φάση, δέχθηκε να πάρει μέρος στην συμμαχία αυτή, που δρα μέσω τριών στρατηγείων: του αμερικανικού, που βρίσκεται στην Νάπολη, του βρετανικού και του γαλλικού. Ξεκινήσαμε, δηλαδή, με μια κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση, στον κανόνα, που είναι η Ατλαντική Συμμαχία». Κατά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου που μόλις ολοκληρώθηκε στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημείωσε ότι «ο συντονισμός των επιχειρήσεων στη Λιβύη πρέπει να επανέλθει στο NATO» ενώ θέλησε επίσης να καταστήσει σαφές ότι τα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν άνοιξαν, και ούτε πρόκειται να ανοίξουν, πυρ».

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 1973, επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα καθώς και επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη χωρών της συμμαχίας καταφθάνουν στην περιοχή, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της αφρικανικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χσμ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας συνεχίζουν την αποστολή τους για τη δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού και ότι οι χερσαίες λιβυκές δυνάμεις κινούνται προς τα νότια της Βεγγάζης -προπύργιο των εξεγερμένων- δείχνοντας ότι διαθέτουν «μικρή δυνατότητα και θέληση».

Πρόσθεσε ότι η προέλαση των λιβυκών δυνάμεων έχει ανακοπεί και στις πόλεις Ατζνταμπίγια και Μιζουράτα λόγω των συνεπειών από την στρατιωτική δράση των δυνάμεων της συμμαχίας. Οι δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν ωστόσο ενεργές και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και η δεύτερη κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, κατέληξε.

Δεν διαπραγματεύονται οι εξεγερμένοι

Ανώτατος αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο αποτελεί την ηγεσία των εξεγερμένων στη χώρα, ανέφερε ότι δε θα διαπραγματευτεί με τον Μουάμαρ Καντάφι προκειμένου να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο φθοράς τον οποίο επέβαλε αυτός ο δικτάτορας» δήλωσε ο Αμπέντ αλ Χαφίζ Γκόγκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη. «Εξαιτίας αυτού αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε μαζί του. Θα δούμε το τέλος του παρά να διαπραγματευτούμε. Καταζητείται διεθνώς ως εγκληματίας πολέμου. Θα δικαστεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του», πρόσθεσε.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι καλωσορίζουν τα αεροπορικά πλήγματα από τις ξένες δυνάμεις εναντίον του στρατού του Μουάμαρ Καντάφι, όμως δεν θέλουν να επέμβουν στον πόλεμο ξένα χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Η επιτροπή απορρίπτει το να έρθουν επιτόπου ξένα στρατεύματα, όμως ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι», δήλωσε στη Βεγγάζη ο Άχμεντ Ελ-Χάσι, εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Ο στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στο Παρίσι ο Τιερί Μπουρχάρντ, εκπρόσωπος των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων, ανέφερε ότι η Γαλλία έχει αναπτύξει περίπου 20 στρατιωτικά της αεροσκάφη πάνω από τη Λιβύη, με βάση την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε καμία αεροπορική επίθεση από αργά Δευτέρα το απόγευμα. Πρόσθεσε καταλήγοντας ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα είναι στην περιοχή έτοιμο να μετάσχει στην επιχείρηση στη Λιβύη από αύριο Τρίτη.

Αποστολή 4 F-16

Την ίδια στιγμή σχηματισμός τεσσάρων καταδιωκτικών F-16 του Βελγίου άρχισε μια πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της επέμβασης της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Άμυνας της χώρας Πιέτερ Ντε Κρεμ.

«Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με μια πρώτη αποστολή η οποία άρχισε λίγο πριν από τις 15:00 ώρα Βελγίου (16:00 ώρα Ελλάδος)», διευκρίνισε ο Ντε Κρεμ, σημειώνοντας ότι τα βελγικά αεροσκάφη σέβονται «ειδικούς κανόνες εμπλοκής που επιτρέπουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού» και ότι «τέσσερα F-16» μετέχουν στην πρώτη αυτή αποστολή.

Την ίδια ώρα η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της διοίκησής της.

Τα έξι F-16 του Όσλο που έφτασαν στη Μεσόγειο για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν θα αρχίσουν την αποστολή τους έως ότου διευκρινιστεί το θέμα της διοίκησης, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Κρετ Φαρέμο στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

«Δεν έχουν πάρει εντολή να μετάσχουν» στις επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων, προσέθεσε η Φαρέμο, σημειώνοντας ότι «η συμμετοχή τους στην επιχείρηση θα πρέπει να αναμένει νέες εντολές και προϋποθέτει την υλοποίηση ενός συστήματος διοίκησης. Αυτό θα πάρει αρκετές ημέρες».

Μια κάποια ασάφεια υφίσταται όσον αφορά το θέμα της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά πολλές χώρες θα ήθελαν να ανατεθεί στο ΝΑΤΟ.

11 νεκροί στη Μιζουράτα

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων και μια ιατρική πηγή στην πόλη. Την ίδια στιγμή, δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδιζαν, επί πολλές ώρες, την πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Το κανάλι δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη αυτή.

ΗΠΑ: Αυστηρή προσήλωση σε στρατιωτικούς στόχους

Ο στρατηγός ο οποίος ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη δήλωσε ότι δεν θα ήταν το «ιδανικό» να παραμείνει ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στην εξουσία, αλλά διευκρίνισε ότι μια επίθεση στον λίβυο ηγέτη δεν αποτελεί «μέρος της αποστολής του».

Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ τόνισε ότι δεν έχει εντολές για μια απευθείας επίθεση στο Λίβυο ηγέτη και ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και στρατοπεδεύουν κοντά στη Βεγγάζη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δεν δείχνουν «μεγάλη επιθυμία ή ικανότητα να ξαναρχίσουν την επίθεση».

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ σημείωσε επίσης ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τους αμάχους και όχι για να προσφέρουν μια από αέρος υποστήριξη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη που αγωνίζονται κατά του Καντάφι.

Οι αμερικανικές δυνάμεις μένουν προσηλωμένες σε στόχους καθαρά στρατιωτικούς στη Λιβύη και «δεν έχουμε ως αποστολή μας να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών αν αυτές επιδοθούν σε επιθετικές επιχειρήσεις», είπε.

Επίσης σημείωσε ότι η στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη είναι «πολύ σαφής», συνίσταται στην επιβολή μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί πως οι στόχοι θα αυξηθούν και θα αλλάξουν τις προσεχείς ημέρες.

Οι συμμαχικές δυνάμεις στη Λιβύη δεν έχουν στόχο «να καταστρέψουν ολοκληρωτικά» τον στρατό του Καντάφι, τόνισε ο Χαμ, και βάζουν στο στόχαστρο μόνον αυτούς που αψηφούν τη διεθνή εντολή.

Ο αμερικανός στρατηγός διευκρίνισε τέλος ότι η στρατιωτική συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη πραγματοποίησε 70 έως 80 πτήσεις σήμερα και ότι από αυτές περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις άλλων χωρών κι όχι των ΗΠΑ. Επίσης πρόσθεσε ότι αναμένει μια μείωση της συχνότητας των επιθέσεων στη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.

Ε.Ε: Έτοιμη για ανθρωπιστική υποστήριξη

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει μια υποστήριξη υπό τη μορφή μιας αποστολής στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, προκειμένου να υποστηρίξει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (στη Λιβύη) ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα» του ΟΗΕ και στο πλαίσιο μιας επιχείρησης «συντονισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη», υπογραμμίζεται στο κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

«Οι ενέργειες αυτού του είδους θα σέβονται πλήρως τις εντολές του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικών και πολιτικών μέσων άμυνας», προστίθεται στο κείμενο.

Η ΕΕ «υπογραμμίζει επίσης την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στην υλοποίηση» της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζει τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ που έγινε το Σάββατο στο Παρίσι, την οποία χαρακτηρίζει «μια αποφασιστική συμβολή» στην υλοποίηση αυτή.

Καταστράφηκε κτίριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι

Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

«Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού», πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Σκοτώθηκε ένας γιος του Καντάφι

Ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ σήμερα.

Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.

kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails