τόνισε ο Διευθυντής του Cyprus International Institute of Management, Θεόδωρος Παναγιώτου, στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης με θέμα την ανεργία και εργοδότηση των νέων, που το CIIM οργάνωσε στη Λευκωσία.
Το κοινό και κυρίως δεκάδες νέοι, είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στους παρόντες αξιωματούχους στα δύο πάνελ, που περιελάμβαναν την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον νομπελίστα Δρα Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΟΕΒ Ανδρέα Πίττα, τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Μάνθο Μαυρομμάτη, τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Γιώργο Όξινο, τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και εκπροσώπους οργανώσεων νεολαίας και φοιτητών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Σημερινή» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου, «με την αποφοίτηση κι άλλων μερικών χιλιάδων φοιτητών τους επόμενους μήνες, ο ένας στους τέσσερις πτυχιούχους μέχρι 25 ετών, θα είναι άνεργος. Υπογράμμισε ότι «το πρώτο πτυχίο πανεπιστημίου, από εισιτήριο στην αγορά εργασίας και επαγγελματική ανέλιξη, κατάντησε διαβατήριο στην ανεργία και την υποαπασχόληση».
«Να μου επιτρέψετε, για να γίνει και πιο ενδιαφέρουσα η συζήτηση, να σας δώσω ορισμένες νεοφιλελεύθερες ιδέες», είπε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Και συνέχισε: «Ένα από τα συμπεράσματα διεθνώς, είναι ότι η κυβέρνηση μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ανεργία και όχι καλό.
Χρειάζεται προσοχή να μη γίνουν τα λάθη που οδηγούν σε παρατεταμένες περιόδους ανεργίας. Ένας από τους παράγοντες, που εξηγεί περισσότερο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να απολύεις κάποιον που εργοδότησες. Αυτό, σας φαίνεται πολύ σκληρό, είναι όμως η πραγματικότητα. Όταν είναι αδύνατο να απολύσω κάποιον, γιατί να τον εργοδοτήσω και να μπω σε δικαστικές;
Για να προσλάβω έναν σπουδασμένο Κύπριο διευθυντή στην επιχείρησή μου, πρέπει να μου συμφέρει να προσλάβω και ανθρώπους να δουλέψουν. Αν επιτίθεμαι στους ξένους και βάζω ελάχιστο μισθό για την εργοδότηση των νέων, πώς θα δημιουργήσω το κίνητρο για θέσεις εργασίας;
Αν εξέταζε κανείς την αποτελεσματικότητα των -κρατικών- σχεδίων για επανένταξη στην αγορά εργασίας, το αποτέλεσμα θα ήταν πάρα πολύ απογοητευτικό. Αν η -κρατική- προστασία είναι τέτοια που συμφέρει σε κάποιον να είναι άνεργος, ή αν είναι οριακά καλύτερο να εργοδοτηθεί, δεν θα εργοδοτηθεί. Πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για ξένες επενδύσεις, για συνεταιρισμούς με ξένους σε τεχνολογικούς τομείς».
Απαντώντας στο Μιχάλη Σαρρή η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι «η Κύπρος είναι παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλοι. Έχουμε ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων που βασίζεται στο διάλογο μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών και πιστεύω ότι έχουμε μια ισορροπία.
Δεν έχουμε εθνικό κατώτατο μισθό στην Κύπρο. Έχουμε διάταγμα για τον κατώτατο μισθό σε κάποια επαγγέλματα. Για τη διαδικασία των απολύσεων, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι ότι έχουν πολλές δυσκολίες στο να απολύσουν. Δεν νομίζω ότι ο περί τερματισμού απασχόλησης νόμος, δημιουργεί τέτοιες αγκυλώσεις που να γίνεται το πρόβλημα των επιχειρήσεων».
«Σφήνα» μεταξύ Μιχάλη Σαρρή και Σωτηρούλας Χαραλάμπους μπήκε ο νομπελίστας στην Οικονομία Δρ Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Είμαι απογοητευμένος από τις πρώτες συζητήσεις που είχαμε, γιατί έχουμε έναν πρώην υπουργό Οικονομικών και μια νυν Υπουργό που διαφωνούν κατά πόσον τα προγράμματα ανεργίας είναι αποτελεσματικά ή όχι. Νομίζω δεν είναι θέμα γνώμης.
Για τα θέματα του κατώτατου μισθού, της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων και της διαδικασίας απολύσεων, υπάρχουν ριζικές διαφορές μεταξύ των δύο, που πρέπει να ξεκαθαρίσουν με μια σωστή οικονομική έρευνα. Στις άλλες χώρες της Ευρώπης, την έρευνα αυτή κάνει κυρίως ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), αλλά η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ. Και θα ήταν καλό να έκανε αίτηση για να γίνει μέλος. Αν γίνουμε δεχτοί, θα ανοίξουν και μερικές θέσεις εργασίας στο Παρίσι για νέους!».
Με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, η απασχόληση των ατόμων 20-24 ετών ήταν 58,6% το 2010, ενώ η ανεργία των νέων 15-24 ετών το 2010 ήταν 16,7% σε σύγκριση με 13,8% το 2009, δήλωσε στη συζήτηση η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Συγκεκριμένα, για τους νέους 15-24 ετών τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία των γυναικών είναι οριακά χαμηλότερη από εκείνη των ανδρών. Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των άνεργων νέων 20-29 ετών, αναλογικά πολύ περισσότεροι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρά πτυχιούχοι τριτοβάθμιας.
Η υπουργός Εργασίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση «έχει αξιοποιήσει πολλά εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια».
Και πρόσθεσε: «Σήμερα η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έκανε αναφορά για 32 εκατομμύρια ευρώ και αν σε αυτά προσθέσετε και τα σχέδια που το Υπουργείο Εργασίας έχει εισαγάγει 6 εκατομμύρια ευρώ το έκτακτο σχέδιο στήριξης ανέργων, άλλα 6 εκατομμύρια το σχέδιο κινήτρων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, 1 εκατομμύριο ευρώ το σχέδιο για τους ανάπηρους, 8 εκατομμύρια ευρώ το σχέδιο του ΚΕΠΑ για στήριξη των επιχειρήσεων κ.λπ».
tsantiri
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου