19 Μαρτίου 2011

Κ. Παπούλιας: Ακατανόητα τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας

«Ακατανόητο» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το γεγονός…

ότι η Τουρκία θέλει να χτίσει σε σεισμογενή περιοχή τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.


Όπως είπε ο κ. Παπούλιας, κατά την επίσκεψή του στην 114η Πτέρυγα Μάχης, πρέπει ο κ. Ερντογάν να το σκεφθεί πολλές φορές» και κάλεσε τους Ευρωπαίους να παρέμβουν «για να μην έχουμε μία καταστροφή, που θα είναι στο κατώφλι μας».

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό έργο και τις δραστηριότητες της μονάδας και ξεναγήθηκε στον δορυφορικό σταθμό εδάφους, ο οποίος τίθεται επίσημα από την Παρασκευή σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

Μέσω του δορυφορικού σταθμού εδάφους, ο κ. Παπούλιας είχε την ευκαιρία να δει εικόνες από τις καταστροφές, που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού στην Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα, θα ζητήσει τη διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν τόσο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τις γειτονικές, στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της εργοστασίου, παρά το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία, εκτιμώντας ότι η χώρα του έχει ήδη «καθυστερήσει» σε σχέση με άλλες.

«Θα ήταν λάθος για την Τουρκία να πει ξαφνικά 'απορρίπτουμε την πυρηνική ενέργεια'», δήλωσε ο Γκιουλ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν και του επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας και την αντίθεση της Ελλάδας στη χρήση της.

Συνάντηση Παπούλια με τον πρόεδρο του Ιράκ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Παρασκευή το απόγευμα τον πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι τους συνδέει μακρά φιλία, ενώ ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι η επίσκεψη γίνεται «σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη».
Ο κ. Ταλαμπανί βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει το Σάββατο στην συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails