λίγες μόνο ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσκεψης που διεξήχθη στη Βρετανία. Στη διεθνή διάσκεψη, κράτη αλλά και οργανισμοί αποφάσισαν τη συνέχιση της πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, προκειμένου ο Λίβυος ηγέτης να εγκαταλείψει την εξουσία, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί, όσο αυτός απειλεί τον λαό του. Την ίδια ώρα ο στρατός του Καντάφι, κατάφερε σήμερα να αναγκάσει τους εξεγερμένους να οπισθοχωρήσουν προς τα ανατολικά, προελαύνοντας έτσι προς τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας.
Ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος στα ανατολικά της Λιβύης, ενώ η Τρίπολη και άλλες πόλεις στα δυτικά παραμένουν υπό τον έλεγχο του Καντάφι. Χιλιάδες είναι οι νεκροί και οι τραυματίες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από την έναρξη των συγκρούσεων που διεξάγονται πλέον εδώ και τουλάχιστον 6 εβδομάδες.
Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, "έχουν εξασθενήσει σημαντικά το καθεστώς του Καντάφι" και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.
Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Λονδίνο, ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στους αντικαθεστωτικούς Λίβυους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσης η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι αν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγορεύουν το στρατιωτικό εξοπλισμό των ανταρτών με τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει πλέον. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι οι ΗΠΑ "δεν αποκλείουν" την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στους εξεγερμένους για να τους βοηθήσουν στην ανατροπή του συνταγματάρχη Καντάφι.
Στη χθεσινή διάσκεψη του Λονδίνου, η Βρετανία και το Κατάρ, οι δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, διεμήνυσαν στο λαό της χώρας, ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον. Στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση ενός καινούργιου σχήματος που θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με την αραβική χώρα του Κατάρ να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση του νέου οργανισμού.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:
(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)
►17:24 Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ έκανε λόγο για "τις πρώτες αποστασίες" από το περιβάλλον του Καντάφι, μια μόλις μέρα μετά την Διεθνή Σύνοδο που έγινε στο Λονδίνο με θέμα το μέλλον της Λιβύη μετά την αποχώρηση του Καντάφι.
►17:05 Οι εξεγερμένοι αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, προελαύνουν προς την πόλη Μπρέγκα.
Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι είδε δεκάδες εξεγερμένους να αποχωρούν από την Μπρέγκα φτάνοντας στην Ατζνταμπίγια.
►17:00 Η λιβυκή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά οποιασδήποτε διεθνούς εταιρείας συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι ελέγχουν κάποιο μέρος από την πετρελαϊκή υποδομή της χώρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης.
"Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (...) είναι η εγκεκριμένη δια νόμου οντότητα για τις συναλλαγές με εξωτερικές πλευρές. Λόγω της στρατηγικής σημασίας αυτών των αγαθών - του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - σε παγκόσμιο επίπεδο, καμία χώρα δεν μπορεί ν’ αφήσει τη διαχείρισή τους σε ένοπλες συμμορίες", αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, το περιεχόμενο της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jana.
►16:45 Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, με την αποστολή της φρεγάτας Drazki με πλήρωμα 160 άνδρες. Η φρεγάτα θα μετάσχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ανοιχτά της Λιβύης στις 15 Απριλίου για περίοδο έως τρεις μήνες, με αποστολή να φυλάσσει, να συνοδεύει, να ελέγχει πλοία σύμφωνα με τις αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", που προβλέπουν κυρίως εμπάργκο όπλων, τονίζει η βουλγαρική κυβέρνηση.
►16:36 "Τα αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη μπορεί να παραβιάζουν το πνεύμα της απόφασης του ΟΗΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, υποδεχόμενος στο Πεκίνο το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση.
►16:00 Η Βρετανία απέλασε πέντε Λίβυους διπλωμάτες για να διαμαρτυρηθεί για τις πράξεις της λιβυκής κυβέρνησης και επειδή μπορεί να αποτελούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο Χέιγκ επεσήμανε άλλωστε ότι μία βρετανική διπλωματική αποστολή επισκέφθηκε την Βεγγάζη τη Δευτέρα και την Τρίτη και συναντήθηκε με ομάδες της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και με τον Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης.
►15:10 Το ενδεχόμενο να δώσει άσυλο στον Μουαμάρ Καντάφι εξετάζει η Ουγκάντα.
►14:59 Η Βρετανία δεν αποκλείει τον εφοδιασμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών με όπλα, αλλά δεν έχει πάρει την απόφαση για να κάνει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
►14:45 Με βολές του πυροβολικού επιτίθεται στη Μισράτα ο στρατός του Καντάφι, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ένας γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε τηλεφωνικά ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
►13:55 Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση να μην εξοπλίσει τις λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τόνισε ότι οι Λίβυοι πρέπει να οικοδομήσουν το πολιτικό μέλλον τους χωρίς ξένη επέμβαση.
►12:15 Η Νορβηγία, η οποία συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό που πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μια πρόταση που διατύπωσαν κυρίως ΗΠΑ και Γαλλία για να επισπευσθεί η πτώση του Καντάφι.
►12:04 Οι δυνάμεις του Καντάφι ανακατέλαβαν τον πετρελαϊκό σταθμό του Ρας Λανούφ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.
►11:41 Ο εξοπλισμός των Λίβυων αντικαθεστωτικών θα ήταν μία "ακραία" κίνηση, που θα απειλούσε να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε στη Ρώμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Μασάρι.
►10:15 «Η Αλβανία είναι έτοιμη να διαθέσει όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για τις ανάγκες των στρατιωτικών και ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Έντμοντ Χατζινάστο.
►10:00 Το συνεργάτη του προέδρου της Νικαράγουα, Μιγκέλ ντ' Εσκότο όρισε ως εκπρόσωπο της Λιβύης στον ΟΗΕ, ο Καντάφι, μετά την αποσκίρτηση του πρεσβευτή του .
Ο Μιγκέλ ντ' Εσκότο, πρώην υπουργός Εξωτερικών της νικαραγουανής κυβέρνησης των Σαντινίστας (1979-1990), διπλωμάτης και σύμβουλος του προέδρου Ορτέγκα για τις διεθνείς υποθέσεις, "εξουσιοδοτήθηκε" να ομιλεί εξ ονόματος της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε η Ροσάριο Μουρίγιο, σύζυγος και εκπρόσωπος του προέδρου, ο οποίος έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον Λίβυο συνταγματάρχη. Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση πάρθηκε ύστερα από την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν άδεια εισόδου στον πρεσβευτή που είχες διορίσει η Λιβύη, Άλι Τρίκι.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι δεν έχει "καμιά πληροφορία" σχετικά μ' αυτή την άδεια εισόδου και είχε διευκρινίσει ότι οι σχέσεις με τη λιβυκή πρεσβεία στις ΗΠΑ έχουν "διακοπεί".
Πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντ' Εσκότο ήταν υπουργός Εξωτερικών στην υπό τον Ορτέγκα κυβέρνηση των Σαντινίστας που κυβέρνησε τη Νικαράγουα από το 1979 ως το 1990. Κατά την περίοδο αυτή η νικαραγουανή κυβένρηση διεξήγαγε ένοπλο αγώνα εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αντικυβερνητικών ανταρτών Κόντρας. Ο Ντ' Εσκότο είχε κάποτε αποκαλέσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν "χασάπη του λαού μου". Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και είχε χριστεί ρωμαιοκαθολικός ιερέας.
►00:50 Δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην Τρίπολη, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Μία σειρά δυνατών εκρήξεων είχαν συνταράξει την πρωτεύουσα Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, για τις οποίες το κρατικό κανάλι της Λιβύης, ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των " επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου