21 Μαΐου 2011

ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ!!!!

Θύελλα αντιδράσεων στην ομογένεια προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στο οριστικό κλείσιμο προξενείων σε πόλεις με έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου...

Οι Ελληνες σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Παρίσι, Ανόβερο, Κολωνία, Λειψία, Νάπολη, Νις και Ντέρμπαν, οι οποίοι εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν ότι τα ελληνικά προξενεία στις περιοχές τους κλείνουν ελέω ...; Μνημονίου έχουν αναστατωθεί. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, με επιστολή - καταγγελία προς τον πρωθυπουργό, εκφράζει την ανησυχία και την απογοήτευσή της από τη σχετική απόφαση του ΥΠΕΞ.

«Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς την κυβέρνηση και σ' εσάς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, να αναβληθεί η κατάργηση των τριών προξενείων, μέχρις ότου δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός των προξενικών λειτουργιών. Με την κατάργηση των τριών προξενείων, χωρίς παράλληλο εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπολοίπων πέντε και του προξενικού τμήματος της πρεσβείας, η Πολιτεία υποβάλλει τον απόδημο σε ταλαιπωρίες και δυσβάστακτα οικονομικά βάρη».

Ψυχρή λογιστική

Οι ομογενείς της Γερμανίας τονίζουν επίσης ότι δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση για τη δημιουργία ΚΕΠ αποδήμων ούτε έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις για εξυπηρέτησή τους μέσω των ελληνικών κοινοτήτων. Οι Ελληνες του Ανόβερου εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζουν ότι το κλείσιμο του προξενείου τους στο πλαίσιο μίας ψυχρής λογιστικής προσέγγισης αγνοεί τον εθνικό ρόλο που επιτελεί η εκεί διπλωματική αρχή και τα προβλήματα που θα ανακύψουν.

«Το κλείσιμο του γενικού προξενείου μας στο Ανόβερο μόνο πράξη "εξορθολογισμού" δεν αποτελεί. Και εκτός τούτου περισσότερα είναι τα προβλήματα που δημιουργεί παρά που επιλύει. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η κίνηση αυτή διασφαλίζει "την εξυπηρέτηση των ομογενών", όπως διατείνεται σε έγγραφό του υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, τη στιγμή που χιλιάδες συμπατριωτών μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργάτες, θα χρειάζεται στο μέλλον να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να επισκεφθούν το προξενείο του Αμβούργου και να εξυπηρετηθούν, ζητώντας κάθε φορά τη σχετική άδεια απουσίας από την εργασία τους».

Οι ομογενείς προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν ακόμα και σε ένδικα μέσα προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση της κυβέρνησης και υπογραμμίζουν ότι είναι τόσο μεγάλες οι δυσκολίες που θα δημιουργηθούν, ώστε πολλοί εξ αυτών φθάνουν στο σημείο να εγκαταλείψουν την ελληνική υπηκοότητα και να ζητήσουν τη γερμανική, προκειμένου να αποφύγουν τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που θα προκαλέσει η απουσία του προξενείου.

«Οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες της περιοχής εκφράζουν την έκπληξή τους, γιατί πάρα πολλοί Ελληνες το τελευταίο διάστημα ζητούν να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα. Αυτό οφείλεται βέβαια στο ότι κλείνει το προξενείο. Δεν θα αποτελούσε αρνητικό γεγονός, αν γινόταν για να προωθηθεί και να αυξηθεί το κύρος της Ελλάδας. Αντιθέτως, όμως, αποτελεί πράξη απογοήτευσης, γιατί αισθάνονται παρατημένοι, προδομένοι και πληγωμένοι από την ίδια τους την πατρίδα, ιδιαίτερα οι νέοι μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Θεόδωρος Δασκαρόλης, με πρόσφατη επιστολή του προς τους διπλωμάτες σχετικά με τις διεκδικήσεις του κλάδου τους, επέστησε την προσοχή στις επιπτώσεις από το κλείσιμο διπλωματικών αντιπροσωπιών και επισήμανε ότι χώρες όπως η Τουρκία και το Ισραήλ ακολουθούν αντίθετη πολιτική από αυτή της Ελλάδας. Ο λόγος βέβαια είναι ότι η Τουρκία και το Ισραήλ, όπως η Ελλάδα, έχουν πολυάριθμη ομογένεια με ευρεία γεωγραφική Διασπορά και πολλά ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Καταργούνται πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό με το ευτελές πρόσχημα της εξοικονόμησης κλάσματος από τα μόλις 37 εκατ. ευρώ που κοστίζει κατ' έτος η λειτουργία των 150 συνολικά ελληνικών Διπλωματικών Αρχών ...; Η Ελλάδα δεν διαθέτει υπερεθνικούς μοχλούς προώθησης των εθνικών της συμφερόντων. Χρειάζεται αξιόπιστη, θεσμική εθνική εκπροσώπηση στη διεθνή σκηνή.

Ας θυμηθούμε μόνο το παράδειγμα του Ισραήλ που έχει ιδρύσει, μεταξύ άλλων, πρεσβείες και προξενεία παντού όπου εντοπίζεται εβραϊκή Διασπορά για να συντονίζει τις δραστηριότητές της προς όφελός του. Οσο για τη γείτονα Τουρκία, έχει δοκιμάσει έως και 16 φορές την περιπέτεια του ΔΝΤ, αφήνοντας ανέπαφο τον διπλωματικό μηχανισμό της και σήμερα ιδρύει 20 ακόμη πρεσβείες στο εξωτερικό ...; Αντ' αυτού, οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες, αντιπαραγωγικές ΔΕΚΟ».


"Ελεύθερος Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails