24 Μαΐου 2011

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ "ΜΥΣΤΙΚΗ" ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ;

Μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ, που απελευθερώθηκαν, από τη Wikileaks, δείχνουν ότι διάφορα έθνη, ανά τον κόσμο, βρίσκονται σε ανταγωνισμό, για το ποιο θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί τους πόρους της Αρκτικής,...

σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ακόμα και ρουμπίνια.

Ανάμεσα στους βασικούς ανταγωνιστές είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που ερίζουν για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων.

Η ευκαιρία για την εκμετάλλευση των πόρων έχει έρθει -στην επιφάνεια- λόγω της δραματικής μείωσης του πάγου, με τη Γεωλογική Υπηρεσία, των ΗΠΑ, να τονίζει πως τα αποθέματα πετρελαίου, στα ανοικτά της Γροιλανδίας, είναι τόσο μεγάλα όσο τα αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας.

Τα έγγραφα, που έδωσε στη δημοσιότητα, η Wikileaks, αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ κρατών-μελών του Συμβουλίου της Αρκτικής, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία - συναντήθηκαν στο Nuuk, της Γροιλανδίας, πριν λίγες ημέρες, για να υπογράψουν συνθήκη, που θα επιτρέπει τη διεθνή έρευνα και διάσωση στην Αρκτική και να συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της περιοχής.

Τα αρχεία ισχυρίζονται πως ο υπουργός Εξωτερικών, της Δανίας, Per Stig Moeller, αστειεύτηκε με τους Αμερικανούς λέγοντας "αν μείνετε απ' έξω, τότε εμείς οι υπόλοιποι θα έχουμε περισσότερα συμφέροντα στην Αρκτική".

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες, σύμφωνα με τα έγγραφα, θεωρούν τη Γροιλανδία πως "είναι σε σαφή τροχιά ανεξαρτησίας και τη θεωρούν ως "μια μοναδική ευκαιρία" για τις αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου, για να αποκτήσουν προβάδισμα.


strange-files

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails