26 Μαΐου 2011

«Μίλοραντ Κόμαντιτς» του ψευδώνυμο του Μλάντιτς

Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη σε ένα χωριό με το όνομα Λαζάρεβο, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Βελιγράδι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ...

Ο Μλάντιτς κρυβόταν εκεί και χρησιμοποιούσε το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς.

Οι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι ο Μλάντιτς είχε συγγενείς στο Λαζάρεβο, τους οποίους επισκεπτόταν συχνά κατά τη δεκαετία του 1990.

Η αστυνομία της Σερβίας εντόπισε το φυγόδικο, πρώην διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, μετά από πληροφορία που έλαβε, ότι κάποιο άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή αυτή.

Επίσης, οι μυστικές υπηρεσίες της Βοσνίας συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψής του, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς.

Προς το παρόν, ο Μλάντιτς παραμένει στα κρατητήρια της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει δέκα ημέρες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς, δήλωσε ότι οι συγγενείς του πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

«Έχουν νομικά το δικαίωμα να τον δουν, προτού εκδοθεί (στο ΔΠΔ της Χάγης), κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Σάλιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", μετά τη συνάντηση που είχε με τη γυναίκα και το γιο του Μλάντιτς, στο σπίτι τους, στο Βελιγράδι.

Μετά το σοκ πάντως, η οικογένειά του δήλωσε χαρούμενη για το γεγονός ότι ο Μλάντιτς βρίσκεται στη ζωή, επειδή θεωρούσε ότι είναι νεκρός εδώ και αρκετά χρόνια.

Από τα σερβικά πολιτικά κόμματα, άμεση ήταν η αντίδραση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός του οποίου, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, συνεχάρη τον πρόεδρο της Σερβίας.

Ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, υπογράμμισε ότι η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς καθιστά τη Σερβία ελεύθερη.
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η σύλληψη ήταν υποχρέωση που ανέλαβε η Σερβία προς τους διεθνείς οργανισμούς.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα. Η πρόεδρος του συλλόγου «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» Μουνίρα Σούμπασιτς δήλωσε ότι οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνονται δικαιωμένοι, παρότι άργησε η σύλληψη.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails