29 Μαΐου 2011

Αυτός είναι ο χάρτης της... γειτονιάς μας στο Διάστημα!

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία κατάφερε να δημιουργήσει τον πιο ολοκληρωμένο τρισδιάστατο χάρτη του λεγόμενου «κοντινού» Σύμπαντος,...

δηλαδή των περιοχών του Διαστήματος που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή (για τα συμπαντικά δεδομένα) απόσταση...

Η ερευνητική προσπάθεια έχει λάβει την ονομασία 2MRS (2MASS Redshift Survey) και οι συμμετέχοντες σε αυτή μετά από δέκα χρόνια προσπάθειας κατάφεραν να χαρτογραφήσουν λεπτομερώς και τρισδιάστατα έκταση 380 εκατομμυρίων ετών.

Στον νέο τρισδιάστατο χάρτη του «κοντινού» Σύμπαντος, που βλέπετε στην εικόνα (credit: T.H. Jarrett (IPAC/SSC), στα μεγαλύτερα μήκη κύματος το φως μετατοπίζεται προς το ερυθρό χρώμα (καθώς και το πορτοκαλί και κίτρινο) ενώ στα μικρότερα προς το μπλε.

«Η έρευνα μας προσφέρει μια υπέροχη και ολοκληρωμένη νέα οπτική του Σύμπαντος, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον γαλαξία μας. Η επέκταση του Σύμπαντος έχει ως αποτέλεσμα το φως των γαλαξιών να εκτείνεται σε μεγαλύτερα μήκη κύματος. Όσο πιο μεγάλος είναι ένας γαλαξίας τόσο περισσότερο εκτείνεται το φως του και έτσι μπορούμε να μετρήσουμε τις γαλαξιακές αποστάσεις ευκολότερα. Ο χάρτης μας θα επιτρέψει στους κοσμολόγους να μελετήσουν αυτή την περιοχή του Σύμπαντος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια» ανέφερε κατά την παρουσίαση του χάρτη η Κάρεν Μάστερς, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αστρονομίας που γίνεται αυτές τις μέρες στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στην Μασαχουσέτη.


tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails