23 Μαΐου 2011

Παραπληγικός στάθηκε στα πόδια του χάρη στον ηλεκτρισμό

Θεραπεία η οποία χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α και το ίδρυμα Κρίστοφερ Ριβ,...

κατάφερε να κάνει έναν παραπληγικό να σταθεί στα πόδια του.

Η θεραπεία μπορεί να είναι ακόμα σε στάδιο έρευνας, ωστόσο για τον 25χρονο Ρομπ Σάμερς, αποδείχτηκε ευεργετική, αφού κατάφερε και να σταθεί στα πόδια του, αλλά και να μπορέσει να κάνει μερικά βήματα.

Αυτό έγινε με μια πρωτοποριακή μέθοδο , μετάδοσης ηλεκτρισμού στη σπονδυλική στήλη. Με αυτή τη μέθοδο, η ερευνητική ομάδα κατάφερε να βελτιώσει τους ζωντανούς ιστούς του σώματος του 25χρονου και να μπορέσει να βελτιώσει τόσο τη λειτουργία των άκρων του, όσο και τη σεξουαλική του λειτουργία.

Η δρ Σούζαν Χαρκέμα, η οποία εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο του Λούιβιλ στο Κεντάκι, τόνισε: «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, ωστόσο μπορούμε να πούμε πως κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε τις καθημερινές λειτουργίες, ανθρώπων που πάσχουν από παράλυση. Πάντως, πρέπει να πως ότι δεν πρόκειται για θεραπεία, αφού ο Ρομπ δεν περπατάει ακόμη. Για τέτοιους ανθρώπους όμως, το να μπορούν να περπατούν έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα, σημαίνει πολλά».

Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Ράισμαν, ο οποίος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επεσήμανε πως η περίπτωση του Σάμερς είναι ενδιαφέρουσα, ωστόσο δεν πρόκειται για αποκατάσταση, αλλά για βελτίωση της λειτουργίας των ιστών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για να εφαρμοστεί το project στον 25χρονο Αμερικάνο, είχε υποβληθεί για 3 χρόνια σε ένα στάδιο προετοιμασίας προκειμένου να του περάσουν με χειρουργική επέμβαση ένα μηχάνημα ηλεκτρικής διέγερσης στην πλάτη, το οποίο έδωσε την ώθηση για να μπορέσει να περπατήσει. Πλέον, ο ίδιος δηλώνει:

«Το να έχω τη δυνατότητα να μπορώ να περπατήσω έστω και για λίγο, είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Εδώ και 4 χρόνια δεν μπορούσα ούτε να κουνήσω το δάχτυλό μου».


newsbomb
topeiraxtiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails