27 Απριλίου 2012

Κυκλοφορεί «καρκίνωση της πατάτας»

«Καμπάνακι» για τους παραγωγούς Να μην φυτεύουν πατάτες Νευροκοπίου καλούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές μετά τον εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού Synchytrium Endobioticum... Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην οποία, όπως μεταδίδει το cretalive.gr, αναφέρει τα εξής:
«Διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα, ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum που προκαλεί ασθένεια γνωστή και ως ‘’καρκίνωση της πατάτας’’ σε δείγμα φυτών πατάτας με κονδύλους από καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή Δ.Δ. Περιθωρίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum, είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και σύμφωνα με το ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ 307 Α΄/ 2002) σε συμμόρφωση προς την οδηγία 69/464/ΕΟΚ του συμβουλίου καθορίζονται μέτρα εξάλειψης».
Σύμφωνα με την Υπηρεσία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει αρκετές ποσότητες πατάτας για κατανάλωση από το Νευροκόπι Δράμας, παρά του ότι σε κάθε σακί αναγράφεται στο ταμπελάκι που φέρουν «Απαγορεύεται η φύτευση» υπάρχει πιθανότητα μερικοί καλλιεργητές επαγγελματίες ή ερασιτέχνες να φυτέψουν πατάτες από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ελέγχει επισταμένως τις καλλιέργειες της πατάτας στην περιοχή και έχει λάβει μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης των μολυσμάτων από τα προσβεβλήμένα χωράφια σε άλλα.
www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails