24 Μαρτίου 2015

Η πόλη της Τυνησίας που γυρίστηκε το «Star Wars» βρίσκεται στο στόχαστρο τζιχανιστών

Η έρημος και οι καφέ λόφοι γύρω από την πόλη Τατάουιν της Τυνησία κάποτε... χρησιμοποιήθηκαν σαν σκηνικό για τα γυρίσματα του «Star Wars». Ωστόσο σήμερα, η απομονωμένη αυτή πόλη στις παρυφές της Σαχάρας έχει κυρίαρχο ρόλο στους σχεδιασμούς του Ισλαμικού Κράτους,...
καθώς τζιχανιστές τη χρησιμοποιούν για να διασχίσουν τα σύνορα με τη Λιβύη που βρίσκονται σε μικρή απόσταση, όπως σημειώνει το CNN.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πριν την επίθεση ενόπλων στο μουσείο Bardo της Τύνιδας, 3 νεαροί άντρες συνελήφθησαν στην πόλη Τατάουιν καθώς φέρονται να σχεδίαζαν να διασχίσουν τα σύνορα με τη Λιβύη για να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπλέον, στην περιοχή εντοπίστηκαν αυτόν το μήνα και δύο κρύπτες με οπλισμό, μία εκ των οποίων περιείχε εκτοξευτή πυραύλων χειρός και χιλιάδες πυρομαχικά που πιστεύεται ότι είχαν αφαιρεθεί από το λιβυκό οπλοστάσιο μετά την πτώση του Καντάφι.

Ταξιδεύοντας δίπλα στα σύνορα, γίνεται γρήγορα φανερό γιατί η κυβέρνηση της Τυνησίας ανησυχεί τόσο με την έκρηξη στη Λιβύη και την άνοδο οργάνωσης αντίστοιχης με το Ισλαμικό Κράτος που εξαπλώνεται στη μισή χώρα, όπως περιγράφει το CNN και εξηγεί: Ο ανοιχτός αυτός χώρος είναι τεράστιος και αραιοκατοικημένος. Φορτηγά λαθρέμπορων διασχίζουν τους λόγους και τρέχουν κατά μήκος των συνόρων. Βενζίνη, ναρκωτικά και άλλα είδη λαθρεμπορίου περνούν λαθραία από τα σύνορα.

Όπως εξηγούν οι ρεπόρτερ του CNN, η Λιβύη μετά την «Αραβική Άνοιξη» βυθίζεται στο χάος και οι επίσημοι συνοριακοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται από ξένους εργαζόμενους για να εγκαταλείψουν τη χώρα, είναι συχνά κλειστοί.

Ένας συνοριοφύλακας ο όποιος δέχτηκε να μιλήσει στο CNN χωρίς όμως να αποκαλύψει το όνομά του, παραδέχεται ότι και η Τυνησία κινδυνεύει από το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως εξήγησε, οι Τυνήσιοι κάνουν ό,τι μπορούν: υπάρχει ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα σύνορα, ο στρατός έχει χτίσει φυλάκια, η στρατιωτική δύναμη έχει αυξηθεί. Επιπλέον, οι αρχές της Τυνησίας έχουν επιβάλει απαγόρευση σε άντρες 18-35 ετών να πηγαίνουν στη Λιβύη εκτός και αν έχουν χαρτιά διαμονής ή αποδεικτικό ότι εργάζονται εκεί.

Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η εξάπλωση του «ισλαμικού τρόμου» στην Αφρική και οι αριθμοί των νεκρών από επιθέσεις σε διάφορες χώρες της «μαύρης ηπείρου».




View the Original article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails