29 Ιουνίου 2015

Το Όχι και το Ναι



  Ίσως η διαφορά ανάμεσα στο Όχι και το Ναι να μην είναι αυτή  που θα έπρεπε  στην πραγματικότητα – τεχνικώς και ιδεολογικώς.  Ίσως να μην χωρά εύκολα στο Νου των Ανθρώπων της αρκετά πλανημένης μας πλέον χώρας,..
πόση ευθύνη έχουν απέναντι στην Αλήθεια· από την οποία όλοι θα περάσουμε κάποια στιγμή έστω από την εξώπορτα για να κτυπήσουμε και να διεκδικήσουμε την Είσοδο , ανοίγοντας όλα τα Χαρτιά μας.


Διότι  όλα τα  ΄΄ωραία΄΄ κάποτε τελειώνουν .. όπως και το σώμα μας το οποίο κάποιοι έχουν θεοποιήσει και μονάχα γι’ αυτό σκέπτονται και πράττουν .. κάποτε αργά ή γρήγορα θα σαπίσει κυριολεκτικά. Τότε τι ; Τότε πως – που – γιατί;  Γιατιι;!

Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα..  μπορείς να διανοηθείς τώρα και εδώ που είσαι (κι εσύ κι εγώ),  το πέρα και πίσω από τo Αναπόφευκτο τέλος,  που ‘’φαντάζει τόσο μακρινό’’  μπροστά στις σκοτούρες  και τα  χίλια δυο  προβλήματα που έχουμε να λύσουμε; Τα Πρόσκαιρα.. τα προβλήματα που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας ..τα οποία παρεμπιπτόντως   και η κλασσική επιστήμη -  Φυσική και Αστροφυσική μεταξύ άλλων – απέδειξε πειραματικά ….ότι δεν βλέπουν..
Οπότε σύν-τεκνοι και  συν -τυφλοί  τι κάνουμε;

Ίσως η διαφορά ανάμεσα στο Όχι και στο Ναι να μην είναι αυτή που θα έπρεπε στην πραγματικότητα και ίσως να ξεχνάμε και κείνους τους Αρματολούς και Αντάρτες  που ήμασταν και κάποτε βροντοφώναζαν ένα Όχι .. που αν συνέβαινε το παράδοξο να συγκλίνουν οι χρόνοι και τ’ ακούγαμε τώρα όλοι εμείς με τα αυτιά μας  όπως τότε ακούστηκε.. θα τρέμαμε τόσο πολύ που μάλλον δεν θα ξαναβγαίναμε απ’ την τουαλέτα..

Αλλά μάλλον ο λόγος που μας τα μάθαιναν παλιότερα στα ελεγχόμενα σχολεία τα σχετικά με το Όχι ..ήταν για να δημιουργήσουν αντίστροφη ψυχολογία και πείνα για Βόλεμα..

Ίσως λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στο Όχι και στο Ναι να μην είναι αυτή που θα έπρεπε στην πραγματικότητα .. αλλά καθενός η επιλογή καθορίζει την  εν καιρό αντίστοιχη δράση και Επώαση ή Ελαχιστοποίηση του εσωτερικού Ανθρώπου που κρύβει μέσα του -κι όχι μονάχα του ολιγόζωου θηλαστικού.  Μέσα και κάτω από την κοιλιά αυτού του αδηφάγου θηρίου με το ένα και πλέον γνωστό  παρελθόν-παρόν-μέλλον που ανάθεμα και πάντοτε μια αχτίδα Φωτός θα σκοντάφει σε αυτή την λιγούρα της φρίκης με πολλές προοπτικές να χαθεί..  και για το οποίο μην έχοντας καλύτερο όνομα οι γλώσσες των ανθρώπων το βάφτισαν Σύμπαν ή Κόσμος  ή...

‘’Σε τρίπατους καιρούς μακρυνούς ,  ένα μελλοντικό Ολιγόκαινο κυοφορεί πάλι στη βιομάζα της γης το πήδημα από τη ζωή στη συνείδηση. Μέσα από το βύθος του Δρυοπίθηκου, το κοσμητικά ενδιάθετο , αρχίζει να λαβαίνει αργά σχήμα ο άλλος άνθρωπος.  Νέος πολιτισμός κινάει να διαγράψει την τροχιά του στο περιγιάλι του Γαλαξία μας. Ο άνθρωπος ξαναζεί με την ίδια αλήθεια στο σκότος , με την ίδια πλάνη στο φως του μυαλού του. Η Αιώνια Επιστροφή του Ομοίου , die ewige Wiederkunft des Gleichen, κουρταλεί πάλι τη θύρα του χρόνου. Ορίστε! Να περάσει η αφεντιά της. Και μαζί η φρίκη της η αγαπησιάρα.

Όλοι αόμματοι, όλοι κουφάλαλοι, όλοι παράφρονες στις πάνδημες βασιλείες που πέρασαν. Ο άλλος Όμηρος που ζει είναι πάλι τυφλός. Δεν δέχεται να βλέπει γύρω του με την τυφλομάρα που βλέπουν οι άλλοι και τη φωνάζουνε όραση. Ο άλλος Μπετόβεν που ξαναγράφει την Eroica είναι πάλι κουφός. Δεν δέχεται να ακούει την άκοσμη βοή που ακούνε όλοι οι άλλοι και τη φωνάζουνε ακοή. Του άλλου Νίτσε η τρέλα δεν είναι τρέλα. Είναι η ακύρωση της παράλογης λογικής, η απόρριψη της ανόητης νόησης όλων των άλλων που την φωνάζουν αλήθεια και φρόνηση.  

 Και τους την έδωκες χαλινάρι στο χέρι, γερο-διάβολε!  

Να ινιοχήσουν την ιστορία. Την ιδική τους τελικά, ή τη δική σου;

Όλα να σου συγχωρεθούν, φτωχο-διάβολε!    Εξόν από ένα.   Αυτό που δίκαια   σε κρίνει να ‘χεις για σπίτι την Κόλαση.  Ότι μαζί με τους πολλούς , μαζί με τις μάζες που γίνανε άνθρωποι με χέρια και νου και φωνή αλλά στην ουσία ποτέ δεν ξεκόρμισαν από το ζώο, αφάνισες στα βαθιά απολιθώματα και τους λίγους, που σαν έγιναν άνθρωποι αγωνίστηκαν πολύ για να μείνουνε τέτοιοι.  Εκείνους που πέθαναν αψεγάδιαστοι στο διάλογο τους με τη φύση , και στη φιλία τους με τους ανθρώπους.’’                                                   

Δημήτρης Λιαντίνης  ‘’Γκέμμα’’


χων τα κούειν κουέτω!”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails