6 Ιουνίου 2011

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΡΕΧΕΙ ! ΕΜΕΙΣ... ?

Η κοινωνία του διαδικτύου έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας την πραγματική, με πολλές προεκτάσεις σε πολλούς τομείς και κυρίως στον τομέα της πληροφόρησης.
Πόσες φορές όλοι μας σχεδόν δεν έχουμε ανοίξει τον προσωπικό μας υπολογιστή...

τα πρωινά κυρίως, είτε είμαστε στην δουλειά (εάν βέβαια μας το επιτρέπει), είτε είμαστε στο σπίτι, είτε σε κάπιο “cafe”, για να αναγνώσουμε τα τελευταία νέα, τις ειδήσεις ώστε να μην “μείνουμε πίσω στις εξελίξεις” να είμαστε πάντα ενημερωμένοι.

Εδώ όμως εισέρχεται μια άλλη παράμετρος, καθότι ο όγκος των πληροφοριών σε συνάρτηση με το πλήθος των εξελίξεων μας οδηγεί σε ένα ατέρμονο αγώνα, ο οποίος δεν εστιάζεται τόσο στην ουσία της πληροφορίας, στην ανάλυσή της και στην εξαγωγή των συμπερασμάτων, όσο στο να αναγνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ειδήσεις, να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα συμβάντα, τόσο στην χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αφού η εναλλαγή μεταξύ των διαφορών “sites” σίγουρα θα μας οδηγήσει σε καινούριες πληροφορίες.

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να ξεχνάμε όσα έχουμε διαβάσει, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μετατρέπεται σε ένα άβουλο δέκτη (information junkie), ο οποίος κυριολεκτικά βομβαρδίζεται από την ταχύτητα και τον όγκο των πληροφοριών, δεχόμενος άκριτα ότι του σερβίρουν, καθότι καταλήγει στο να ενδιαφέρεται όχι για το τι θα μάθει, αλλά για το πόσα θα μάθει, χωρίς αυτά να επιδέχονται σχολιασμού ή συζητήσεως. Κάποιος θα έλεγε στο σημείο αυτό “δηλαδή και τι θέλετε να αποκρύπτουμε πληροφορίες ή γεγονότα, διότι είναι πολλά?”.

Σαφώς όχι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εναπόκειται σ' εμάς τους ίδιους, από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτά που δεχόμαστε, έτσι ώστε να καταλήξουμε εμείς το επίκεντρο και όχι η πληροφορία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερη κριτική σκέψη και σταχυολόγηση των πληροφοριών, ώστε να κρατάμε αυτά που πραγματικά μας ενδιαφέρουν, αγνοώντας τα “σκουπίδια πληροφορίες”, αλλά και συζητώντας παράλληλα αυτά που μαθαίνουμε με τους φίλους και γνωστούς μας. Γι αυτό λοιπόν προσοχή στο διαδίκτυο!!!

Υ.Σ. Και λίγη αποχή δεν βλάπτει...

Mikroskopionews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails