να ενισχύσουν με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι. «Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε πως έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή του για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ακόμα την πεποίθησή του ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, έχουν «εξασθενήσει σημαντικά» το καθεστώς του Καντάφι. «Αυτή τη στιγμή έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης» επεσήμανε.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική, στο ζήτημα της Λιβύης δεν θα πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται σαν «Δόγμα Ομπάμα», καθώς κάθε χώρα στην περιοχή είναι διαφορετική.
Το γεγονός ότι ασκείται στρατιωτική πίεση στη Λιβύη, όπως επεσήμανε, «δεν σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τριγυρνάμε στον κόσμο, προσπαθώντας, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, να επιβάλουμε η να εγκαθιδρύσουμε, συγκεκριμένα πολιτικά καθεστώτα».
Εν τω μεταξύ κατά την ένατη ημέρα των συμμαχικών επιχειρήσεων στη χώρα, δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ σειρά εκρήξεων είχαν συνταράξει την Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των «επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων».
Μέτωπο Βρετανίας- Κατάρ κατά Καντάφι
Η Βρετανία φιλοξένησε τη διεθνή συνδιάσκεψη για τη Λιβύη, χθες Τρίτη, κατά την οποία κράτη αλλά και οργανισμοί ενίσχυσαν την πίεση στον Καντάφι, να παραιτηθεί από την ηγεσία της Λιβύης, ξεκαθαρίζοντας ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί, όσο αυτός θα απειλεί τον λαό του, εξαιτίας της διαμάχης με τους αντικαθεστωτικούς που του ζητούν να φύγει άμεσα μετά από 41 χρόνια ηγεμονίας.
Στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση ενός καινούργιου σχήματος που θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με το Κατάρ να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση του νέου οργανισμού.
«Όλη αυτή η πρωτοβουλία, η συνδιάσκεψη, η Ομάδα Επαφής, η διεθνής λύση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο συνταγματάρχη Καντάφι, που λέει ότι εμείς δεν θα σου επιτρέψουμε να συνεχίσεις τις αγριότητες κατά του ίδιου του λαού σου» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ομόλογός του από το Κατάρ Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζαζίμ αλ-Θάνι.
Παράλληλα, το λιβυκό καθεστώς όρισε έναν συνεργάτη του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα για να το εκπροσωπήσει στον ΟΗΕ, μετά την αποσκίρτηση του πρεσβευτή του λόγω της εξέγερσης στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της προεδρίας στη Μανάγκουα.
Η Λιβύη πήρε αυτή την απόφαση, πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν άδεια εισόδου στο νέο πρεσβευτή που διόρισε στον ΟΗΕ, τον Άλι Τρίκι, πρώην υπουργό Εξωτερικών.
Η έδρα της Λιβύης είναι κενή μετά την αποστασία του Μοχάμεντ Σαλγάμ, ο οποίος κατήγγειλε τον συνταγματάρχη Καντάφι για την καταστολή της εξέγερσης στη χώρα του.
Ανάμιξη της αλ Κάιντα;
Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαπιστώσει πολύ μικρή ανάμιξη της αλ Κάιντα και της οργάνωσης Χεζμπολάχ στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, όπως κατέθεσε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε επιτροπή Γερουσίας των ΗΠΑ.
epikaira
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου