2 Μαρτίου 2011

Πρωτοβουλία για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY),...
Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει στην έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, εφ’ όσον ανατεθεί σε ανεξάρτητο διεθνή θεσμό.

«Είχα μαζί της εξαιρετική επαγγελματική συνεργασία. Είναι η πρώτη που άνοιξε το θέμα και γνωρίζει όλους τους πρωταγωνιστές στην περιοχή. Εκτός αυτού, είχε μεταβεί και στην Αλβανία και ως γενική εισαγγελέας του ICTY ασχολήθηκε με υποθέσεις του Κοσόβου και γνωρίζει καλά όλες τις λεπτομέρειες για τους εκπροσώπους του 'Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου'», ανέφερε ο κ. Βούκτσεβιτς σε συνέντευξη στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Βέτσερνιε Νόβοστι».

Σύμφωνα με τον κ. Βούκτσεβιτς, αν ενδεχομένως η Κάρλα Ντελ Πόντε διεξάγει την έρευνα, θα είναι πλήρως αντικειμενική και απαλλαγμένη από ζητήματα, που μπορεί να επηρεάζουν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στο Κόσοβο (Eulex).

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου σημείωσε ότι η προστασία των μαρτύρων είναι βασικό πρόβλημα στο Κόσοβο και εξέφρασε φόβο ότι το κλίμα, στο οποίο εργάζεται η αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) μπορεί να αποτελέσει επίσης πρόβλημα.

"Στηρίζω την ιδέα, η έρευνα για τα συγκεκριμένα εγκλήματα να διεξαχθεί από την Eulex, με τη βοήθεια της δικής μας και της αλβανικής εισαγγελίας, αλλά υπό την επιτήρηση κάποιου διεθνούς παράγοντα", είπε ο κ. Βούκτσεβιτς

"Φυσικά, ανεξάρτητα απ΄όλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την υπόθεση αυτή και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε όλα τα στοιχεία, με όποιους διεξάγουν την έρευνα", πρόσθεσε.

Η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY εξέφρασε την πρόθεση να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο. Η κ. Ντελ Πόντε στο βιβλίο της «Το κυνήγι: Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου», είχε αναφέρει ότι ανακριτές, το 2003 είχαν μεταβεί στο «κίτρινο σπίτι», το οποίο διάφορες πηγές ανέφεραν ως τον τόπο στον οποίο αφαιρούνταν τα ζωτικά όργανα αιχμαλώτων του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».


i-reportergr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails