2 Μαρτίου 2011

Ασύλληπτοι οι δράστες

Εκτενείς αλλά χωρίς αποτέλεσμα είναι οι έρευνες της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών της εν ψυχρώ δολοφονίας δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, 22 και 23 ετών, κατά τη διάρκεια καταδίωξης την Τρίτη,...
στην περιοχή Ρέντη. Άλλοι δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Αττικό Νοσοκομείο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ έδωσε εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στο υπουργείο και σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες. Όπως έγινε γνωστό, στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν 23 κάλυκες από καλάσνικοφ, 17 κάλυκες των 9 χιλιοστών και 9 βολίδες. Επίσης βρέθηκε και ένας γεμιστήρας με πέντε φυσίγγια.

Οι κηδείες των δύο άτυχων αστυνομικών θα γίνουν αύριο Πέμπτη στο Περιστέρι και τα Τρίκαλα.

Ψυχική διαταραχή έχει υποστεί, λόγω του ισχυρού σοκ μετά την επίθεση, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο ένας τραυματίας φέρει θλαστικό τραύμα στο γόνατο και υποστηρίζεται ψυχολογικά ενώ αναμένεται να πάρει μεθαύριο εξιτήριο. Ο δεύτερος τραυματίας αστυνομικός νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα με τραύμα στη βουβωνική χώρα από βλήμα το οποίο μπήκε στο σώμα από το δεξιό γλουτό και έχει βλάψει τη μηριαία φλέβα.



Χειρουργήθηκε επιτυχώς, έχει επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς και μεταφέρεται στο Αττικό Νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια από αγγειοχειρουργό.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το αυτοκίνητο μάρκας "Βόλβο", το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους οι δράστες, είχε κλαπεί στις 17 Ιανουαρίου, από έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στη Νέα Ερυθραία. Επίσης οι πινακίδες που είχε, είχαν κλαπεί την ίδια ημέρα από την ίδια έκθεση και ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο.

Από την έκθεση αυτοκινήτων είχαν κλαπεί τότε συνολικά οχτώ αυτοκίνητα μάρκας "Βόλβο", ένα από τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της πρόσφατης ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και το εγκατέλειψαν στο Ακραίφνειο. Άλλα τρία αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα οχτώ, είχαν χρησιμοποιηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασχέθηκαν στην Καβάλα και στη Λάρισα.

Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι δράστες της χθεσινής ληστείας στο περίπτερο, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, οι οποίοι στη συνέχεια πυροβόλησαν τους αστυνομικούς, να έχουν σχέση με τη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια ή να προμηθεύτηκαν το αυτοκίνητο από άλλη ομάδα που ειδικεύεται στις κλοπές οχημάτων.

Το "Βόλβο", καθώς και ένα "καλάσνικοφ" και ένα πιστόλι που άφησαν μέσα οι κακοποιοί όταν εγκατέλειψαν το όχημα στο Μοσχάτο, μετά την αιματηρή συμπλοκή, εξακολουθούν να ερευνώνται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η βαλλιστική έρευνα που θα καταδείξει αν τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Το ιστορικό
Οι αστυνομικοί καταδίωξαν τους ληστές στη λεωφόρο Κηφισού και το κλεμμένο τζιπ στο οποίο επέβαιναν βγήκε σε παράδρομο.  Εκεί οι κακοποιοί έστησαν ενέδρα και άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικωφ και πιστόλι τους αστυνομικούς. Νεκροί είναι ο Γεώργιος Σκυλογιάννης, 22 ετών και ο ειδικός φρουρός Ιωάννης Ευαγγελινέλης, 23 ετών.

Τραυματίες είναι ο Παναγιώτης Γλινιάς, 23 ετών, με σφαίρα στο στομάχι και ο Γιώργος Σπαντιδάκης, 22 ετών, που δέχτηκε σφαίρα στο γόνατο.



Από τους άλλους τέσσερις αστυνομικούς που είχαν φτάσει στο σημείο ως ενισχύσεις των τεσσάρων συναδέλφων τους, οι δύο δέχτηκαν σφαίρες στα κράνη και οι άλλοι δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς να τραυματιστούν.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία  σε μικρή απόσταση από την αιματηρή συμπλοκή, στην οδό Παλαιολόγου εντοπίστηκε το κλεμμένο τζιπ μέσα στο οποίο βρέθηκαν δύο καλάσνικωφ και ένα πιστόλι.



Διαμαρτυρία αστυνομικών
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία των αστυνομικών έξω από τη ΓΑΔΑ στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι η σημερινή είναι ημέρα πένθους και ότι από την Πέμπτη θα αρχίσουν να καταγγέλουν τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην ΕΛΑΣ.

Επίσης όπως τόνισαν αστυνομικοί της Ένωσης Αττικής, για την επιχείρηση κανένα περιπολικό δε συνέδραμε τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς το ένα ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη ενώ άλλα που ζήτησαν να πάνε στο σημείο της συμπλοκής διετάχθησαν απο το κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας να παραμείνουν στις βάρδιες τους καθώς φύλαγαν στόχους. Για μισή ώρα οι μη έχοντες αστυνομική επιχειρησιακή εργασία απείχαν απο τα καθήκοντα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό.

"Καλούμε την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και την προβληματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, ως εθνική υπόθεση, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και βεβαίως έξω από κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελληνία Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία αξιωματικών Αστυνομίας.

Οι συνδικαλιστές, επαναφέρουν την πρόταση τους για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με στόχο τη σύνταξη ενός Πορίσματος που θα οριοθετεί τη βάση για την ανασυγκρότηση των αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την αιματοχυσία στου Ρέντη και την δολοφονία των δύο αστυνομικών. Παράλληλα εξέφρασε συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων και  τους τραυματίες.

Την βαθιά οδύνη του για το θάνατο των δυο νεαρών αστυνομικών την ώρα του καθήκοντος, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι ζούμε σε μια άγρια εποχή που το έγκλημα γίνεται όλο και πιο βίαιο, σημειώνοντας ότι αυτό το γεγονός προκαλεί θλίψη και ανησυχία.

Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των δυο αδικοχαμένων αστυνομικών τήρησε πριν από λίγο η Βουλή των Ελλήνων.

Ο Πρόεδρος του Σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος αφού εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες καθημερινά οι αστυνομικοί επιτελούν τα καθήκοντα τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή.

Συγκλονισμένος από τη τραγωδία δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος διέκοψε το ταξίδι του στην Άγκυρα και επέστρεψε στην Αθήνα. Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι είναι ένας κύκλος αίματος που φαίνεται ότι κάποιοι επιθυμούν να τον συνεχίσουν ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι  δράστες να προέρχονται  και από τον χώρο  της τρομοκρατίας.

Σε ώρες αυξανόμενης ανομίας η αστυνομία προστατεύει την ζωή την ασφάλεια και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα με τέτοιες βαρύτατες θυσίες. Είναι πια καιρός και η Πολιτεία , όλοι μαζί να προστατεύσουμε την αστυνομία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την επίσκεψη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου νοσηλεύεται ο ένας τραυματίας αστυνομικός.



Τον αποτροπιασμό της Κυβέρνησης και των πολιτών για την άνανδρη δολοφονία των αστυνομικών, εξέφρασε η Κυβέρνηση δια του Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος παράλληλα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ΕΛΑΣ και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την αστυνομία με τον καλύτερο τρόπο. Ερωτηθείς αν συνδέεται η επίθεση με τρομοκρατικό χτύπημα, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησε ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών.

Την συμπαράσταση και τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους των δυο αστυνομικών που δολοφονήθηκαν εξέφρασαν  οι Οικολόγοι - Πράσινοι και ζήτησαν από την Πολιτεία να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, βελτιώνοντας παράλληλα την εκπαίδευση και τα μέτρα ασφάλειας των αστυνομικών.

athina984 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails