29 Μαρτίου 2011

ΗΠΕΙΡΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ «ΠΥΞΙΔΑ»!

Χωρίς «πυξίδα» γίνονται πολλές από τις επενδύσεις στην Ήπειρο,...

με αποτέλεσμα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η τοπική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και να τίθεται θέμα βιωσιμότητας για πολλές επιχειρήσεις. Από αυτές ελάχιστες εντάσσονται στο κλάδο της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι δείκτες της οικονομίας να μένουν στάσιμοι και η Ήπειρος να χάνει μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης.


Λόγω των χιλιάδων φοιτητών, των Νοσοκομείων, των στρατοπέδων κ.α. η περιοχή μας και ειδικά τα Γιάννενα είναι κυρίως πόλη παροχής υπηρεσιών. Δημόσιες υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κ.α. έχουν κατακλύσει την πόλη και τώρα που η ρευστότητα στην αγορά έχει μειωθεί σημαντικά, αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν, ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον παραγωγικό τομέα και κυρίως στον αγροτοκτηνοτροφικό. Και αυτό, γιατί είναι ίσως ο μόνος κλάδος που προσφέρει την ευκαιρία για ενίσχυση της ρευστότητας και για εξαγωγές, ειδικά προς την Αλβανία και άλλες Βαλκανικές χώρες, που θεωρούνται κλειστές και ιδιαίτερα εξελίξιμες αγορές.

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της λανθασμένης πορείας, που έχει χαράξει η Ηπειρωτική οικονομία είναι οι τελευταίες (την προηγούμενη εβδομάδα) εντάξεις επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. Από τις 16 συνολικά επιχειρήσεις που εντάχθηκαν, οι 11 αφορούσαν ιδρύσεις ή βελτιώσεις ξενοδοχειακών μονάδων (!) και μόλις πέντε εντάσσονταν στον αγροτικό τομέα και στη βιοτεχνία.
Βέβαια, ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την Ήπειρο, όμως η κρίση που περνά τα τελευταία χρόνια, τα πολλά δωμάτια που μένουν άδεια και το υποτονικό κλίμα που υπάρχει στον κλάδο, δείχνουν ότι η περιοχή χρειάζεται στροφή στις επενδύσεις.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
«Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στην κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλλά και στα βιολογικά προϊόντα. Αυτούς τους κλάδους μπορούμε να αναπτύξουμε, για να παράξουμε προϊόντα, τα οποία θα διοχετεύσουμε, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό» σημειώνουν τοπικοί οικονομικοί κύκλοι.
Και έχουν δίκιο, αφού η Ηπειρωτική γη είναι «γενναιόδωρη», με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σημαντικά η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η αμπελουργία και κατ΄ επέκταση και άλλοι κλάδοι, όπως η τυροκομία κτλ.
Εξάλλου, είναι γνωστό πως τα χώματα της περιοχής δεν έχουν υποστεί ραντίσματα και άλλες παρεμβάσεις, παραμένουν αμόλυντα διατηρώντας την αγνότητά τους, κάτι που αποτελεί κίνητρο για πολλούς νέους γεωργούς, οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με καλλιέργειες, κυρίως βιολογικών προϊόντων. «Σπανίζουν περιοχές, στις οποίες η γη να μην έχει υποστεί αλλοιώσεις και να μην έχει ποτιστεί από χημικά» λένε αγρότες.
«Στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε, η στροφή προς τις παραγωγικές επενδύσεις είναι το κλειδί για να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία και να κινηθεί ξανά το χρήμα» υπογραμμίζουν κύκλοι.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την ευκαιρία που προσφέρεται στην περιοχή μας να εξάγει πολλά από τα προϊόντα της σε βαλκανικές χώρες και κυρίως στην Αλβανία. Σε αυτή, η αξία των εξαγωγικών προϊόντων σήμερα ανέρχεται στα 51 εκ. ευρώ και ακολουθεί η Γερμανία (16 εκ. ευρώ), Ιταλία και Βουλγαρία (με 6 εκ. ευρώ) και η Αυστραλία (5 εκ. ευρώ). «Η Ήπειρος μπορεί να τροφοδοτήσει Βαλκανικές χώρες με τα προϊόντα της, γιατί τα περισσότερα είναι πιστοποιημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστά και αποδεκτά από ευρύ φάσμα καταναλωτών» λένε Ηπειρώτες.
Όπως είχε τονιστεί σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι 10η από τις 13 Περιφέρειες στις εξαγωγές, με το Νομό Ιωαννίνων να έχει το 72,4% των εξαγωγών, οι οποίες είναι χημικά- πλαστικά, ποτά- καπνά, μέταλλα και κλωστοϋφαντουργία- ένδυση.

ΕΚΚΛΗΣΗ…
Πολλοί καλούν την Κυβέρνηση να δώσει κίνητρα για να μπουν στον Αναπτυξιακό Νόμο αγροτοκτηντοροφικές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται, πως αξιωματούχοι της Κυβέρνησης έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη, ότι θέλουν να βοηθήσουν τον πρωτογενή τομέα. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να το κάνουν, ειδικά τώρα που η κτηνοτροφία περνά ίσως τις χειρότερες ημέρες της τα τελευταία χρόνια.
«Ο πρωτογενής τομέας είναι από τους κλάδους που δεν χάνουν την αξία τους, αρκεί να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στους αγροτοκτηνοτρόφους. Μπορεί κάποιος να κόψει τις εκδρομές και τα ταξίδια, αλλά όχι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι. Πρέπει λοιπόν να στραφούν οι επιχειρήσεις μας προς την παραγωγή προϊόντων, αφού έτσι θα σωθούν από την κρίση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ…
Για τον τουρισμό, πολλοί Ηπειρώτες επισημαίνουν την ανάγκη να βελτιωθούν περισσότερο οι υποδομές και κυρίως οι δρόμοι, για να μπορέσει και αυτός να μπει σε μια βάση ανάπτυξης. «Πώς ζητάμε από τον κόσμο να έρθει για παράδειγμα στο Ζαγόρι, όταν οι δρόμοι που οδηγούν εκεί είναι… βομβαρδισμένοι, δεν έχουν ασφάλεια και οι πιο πολλοί χωρούν ίσα- ίσα δυο αυτοκίνητα;» αναρωτιούνται επιχειρηματίες.
Και τονίζουν, πως οι Αυτοδιοικητικοί άρχοντες της Ηπείρου θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προτεραιότητες για την τοπική οικονομία. Αυτή τη στιγμή, ο πρωτογενής τομέας προσφέρει δυνατότητα ανάπτυξης, εύρεσης θέσεων εργασίας και αξιοποίησης της πλούσιας Ηπειρωτικής γης. Ακριβώς αυτή θα πρέπει να είναι η πυξίδα για πολλές επιχειρήσεις, που τώρα βρίσκονται στη δίνη της κρίσης…

proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails