15 Μαρτίου 2011

Χωρίς βύσμα... δεν δίνεις ρεύμα

Αδιαφάνεια στη διαδικασία σύνδεσης των μικρών φωτοβολταïκών πάρκων με ισχύ κάτω του ενός μεγαβάτ (1MW) με το δίκτυο της ΔΕΗ κατάγγειλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας...

(ΡΑΕ), μετά από καταγγελίες ιδιωτών και μικρών εταιριών ότι με δόλιους τρόπους κάποιοι «έπαιρναν» προτεραιότητα στις αιτήσεις σύνδεσης, αφήνοντας όσους δεν είχαν «βύσμα» εκτός λίστας.


Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν τα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο νησιά, για τα οποία οι αιτήσεις για δημιουργία ηλιακών πάρκων ξεκίνησαν να υποβάλλονται στις 10 Φεβρουαρίου, και μετά από λίγες ημέρες ή ώρες - σε κάποιες περιπτώσεις!- οι λίστες είχαν «κλείσει» επειδή το περιορισμένο όριο ισχύος είχε ήδη καλυφθεί.

Οι αιτήσεις λόγω του μικρού μεγέθους της επένδυσης κατατίθενται στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ, και γίνονται δεκτές με σειρά προτεραιότητας. «Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Εύβοια όπου ορισμένοι πήγαν την προηγούμενη μέρα και «κράτησαν» τις πρώτες θέσεις στη σειρά με αποτέλεσμα πολλοί μικροεπενδυτές να μείνουν εκτός» δήλωσε στη Realplanet ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ και αρμόδιος για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Δημήτρης Ραχιώτης.

Στο Αλιβέρι, μάλιστα, το περιθώριο διαθέσιμης ισχύος είχε εξαντληθεί στον έκτο ενδιαφερόμενο, καθώς οι προηγούμενοι πέντε είχαν καταθέσει περισσότερες από μια αιτήσεις ο καθένας.

Η προσέλευση των υποψήφιων επενδυτών, ήταν πολύ μεγάλη στις περισσότερες περιοχές με αποτέλεσμα από νωρίς το πρωί να σχηματίζονται ουρές έξω από τα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ και να εκτυλίσσονται σκηνές «ελληνοφρένειας» για μια θέση στη λίστα με τους επενδυτές φωτοβολταϊκών.

Περιορισμένη διαθεσιμότητα

Το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθεσιμότητα της παραγόμενης ισχύος και την επιλογή των επενδύσεων κατά προτεραιότητα, δημιούργησε και την αγανάκτηση πολλών πολιτών που είχαν μπει σε έξοδα και τελικά βρέθηκαν «εκτός» επειδή κάποιοι «ευνοήθηκαν».

Η κατάσταση αυτή δεν διαπιστώνεται μόνο στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, παρότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει όριο στην παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τη ΡΑΕ. «Δεν υπάρχουν στοιχεία από τα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ που να δείχνουν τον αριθμό των αιτήσεων ανά περιοχή και πότε αυτές κατατέθηκαν» επισημαίνει ο κ. Ραχίωτης.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ δηλώνει άγνοια για το θέμα και όπως τονίζει ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Επιχείρησης, Κίμωνας Στεργιώτης «έχουμε συντεταγμένο τρόπο λειτουργίας στο εσωτερικό της ΔΕΗ. Ελέγχονται τα πάντα». Άλλωστε «Εάν υπάρξει επώνυμη καταγγελία θα τη λάβουμε υπόψη μας» καταλήγει ο ίδιος.

Οι καταγγελίες για τα περιστατικά αδιαφάνειας στις αιτήσεις των μικρών φωτοβολταϊκών έργων έγιναν στη Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα Α.Π.Ε του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μια νεοσύστατη υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων 119, 101 92 Αθήνα Τηλέφωνο: 210 6965 902 Φαξ: 210 6965 948), που δημιουργήθηκε για δέχεται απορίες παράπονα και καταγγελίες πολιτών σχετικά με τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές.

Διαμάχη ΡΑΕ-ΔΕΗ για τα δίκτυα

Ο κορεσμός ή όχι των δικτύων διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει γίνει το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη σχέση της ΡΑΕ με τη ΔΕΗ μετά την ξεκάθαρη αμφισβήτηση από την πλευρά της ρυθμιστικής αρχής για το χαρακτηρισμό ως «κορεσμένα» τα δίκτυα δεκαέξι νομών της χώρας, από τη ΔΕΗ.

Ο χαρακτηρισμός αυτός συνεπάγεται αυτόματα την παύση των αιτήσεων για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές λόγω «αδυναμίας» του δικτύου να δεχθεί την παραγόμενη ενέργεια. Η ΡΑΕ ζήτησε μέσω του προέδρου της κ. Νίκου Βασιλάκου περαιτέρω διευκρινίσεις για τους τεχνικούς περιορισμούς και τη μεθοδολογία που ακολουθεί η ΔΕΗ προκειμένου να καθορίσει το όριο ανά περιοχή με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η ΔΕΗ χαρακτήρισε ως κορεσμένα τα δίκτυα των νομών Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

«Δεν μπορεί να είναι κορεσμένος ένας ολόκληρος νομός, ενδεχομένως να είναι μόνο κάποιες περιοχές αλλά όλος ο νομός είναι αδύνατο» υπογραμμίζει ο κ. Ραχίωτης. Η ΔΕΗ έπρεπε να απαντήσει στα αιτήματα της Ρυθμιστικής Αρχής στα τέλη Ιανουαρίου αλλά τελικά αναμένεται να παρουσιάσει τα στοιχεία εντός του Μαρτίου. «Δεν είναι απλή υπόθεση η καταγραφή των δικτύων, απαιτεί πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί» δηλώνει από την πλευρά του, ο κ. Στεριώτης.

Πάντως, η απάντηση της ΔΕΗ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους επενδυτές που περιμένουν να «ξεπαγώσουν» οι αιτήσεις όσο και από εκείνους που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν παράλληλα στην κατασκευή δικτύων για τη διασύνδεση περιοχών.

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails