4 Μαρτίου 2011

Exxon Valdez: η υπόθεση επιστρέφει στα δικαστήρια – Αίτημα για αποζημίωση 92 εκατ. δολ.

Περισσότερερες από δύο δεκαετίες μετά την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Αλάσκα, η υπόθεση επιστρέφει στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Αιτία στάθηκε το αίτημα για αποζημίωση ύψους 92 εκατ. ευρώ που διεκδικούν από την Exxon Mobil το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Πολιτεία της Αλάσκα,...
για μακρόχρονη περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία δεν μπορούσε να υπολογιστεί την περίοδο του ατυχήματος.

Το αίτημα κατατέθηκε πριν από πέντε χρόνια, βάσει μιας ρήτρας που προέβλεπε αναθεώρηση του συμβιβασμού που επετεύχθη το 1991 μεταξύ της Exxon και του αμερικανικού Δημοσίου.

Οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής στον πορθμό Πρινς Ουίλιαμ στην Αλάσκα οδήγησαν την ομοσπονδιακή και την τοπική κυβέρνηση να προσφύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας από την Exxon Mobil, “διάδοχο” της Exxon Corp., το ποσό των 92 εκατ. δολαρίων, συν ακόμα 23 εκατ.δολάρια τόκους.

Σημειώνεται πως η πετρελαϊκή εταιρεία κατέβαλλε ως αποζημίωση το ποσό των 900 εκατ. δολαρίων σε περίοδο μιας δεκαετίας, με τα χρήματα να κατατίθενται σε ένα λογαριασμό που χρηματοδοτεί προγράμματα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και ερευνητικές εργασίες.

Αναλυτές εκτιμούν πως η έκβαση της υπόθεσης θα δημιουργήσει δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτή της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της έκρηξης στην πλατφόρμα εξορύξεων Deepwater Horizon, της BP.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails