2 Μαρτίου 2011

Αν η SUN αγόραζε την Apple, ο Steve Jobs θα έφτιαχνε iPhone με LEGO

Σχεδόν 15 χρόνια πίσω, η Apple αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο Steve Jobs είχε εκδιωχθεί από την εταιρεία που ίδρυσε ενώ οι μηχανικοί της Apple προσπαθούσαν να βελτιώσουν το Mac OS χωρίς αποτέλεσμα.

Τα οικονομικά της εταιρείας ήταν τόσο άσχημα που εκείνη την περίοδο η Apple έπρεπε να δεχθεί την οικονομική βοήθεια...
της Microsoft με $150 εκατομμύρια σε non voting stock και να συμφωνήσει στην κυκλοφορία του Microsoft Office για την πλατφόρμα του Macintosh. Εκείνη την περίοδο και λίγο πριν επιστρέψει ο Steve Jobs στην εταιρεία του, η SUN βρισκόταν μόλις ώρες μακρυά από την ανακοίνωση της εξαγοράς της Apple.

Ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple και φρόντισε να θέσει εκτός διοικητικού συμβουλίου τον τότε CEO, Gil Amelio, που εκτός από μαζικές απολύσεις ήταν υπεύθυνος για ιστορικό χαμηλό 3 χρόνων στην μετοχή της Apple. Την ίδια περίοδο η SUN είχε τόσα πολλά λεφτά που δεν ήξερε τι να κάνει με αυτά, κυριολεκτικά. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ed Zander της SUN που αναφέρει ότι δεν ήξεραν τι θα έκαναν με την Apple αν την αγόραζαν, αλλά θα το έκαναν γιατί απλά μπορούσαν και γιατί η Apple στα τέλη του 1995 και στις αρχές του 1996 ήταν σχεδόν νεκρή, “χρηματιστηριακά ανύπαρκτη”.
"Honest to gosh, I was at an analysts’ meeting in San Diego on a Tuesday morning and was getting ready to announce that we were going to buy Apple. I don’t know what we were going to do with it, but we were going to buy it. (Apple) had no CEO at the time, Steve (Jobs) wasn’t there, but we didn’t get it. Why didn’t we buy it?"
Ο Scott McNealy, ένας εκ των ιδρυτών της SUN, εξηγεί γιατί η συμφωνία δεν προχώρησε ποτέ. Ήταν οι όροι χρήσης και οι απαιτήσεις ενός investment banker από την μεριά της Apple που έκαναν την συμφωνία μπελά και πρόβλημα παρά μια ευκαιρία που μπορούσε να αρπάξει η SUN και να συνεχίσει. Ακόμα και για την SUN με τον πλούτο και το όνομα εκείνη την εποχή, η εξαγορά απέτυχε.

Ο Steve Jobs επέστρεψε στην Apple σχεδόν ένα χρόνο μετά και άρχισε να αλλάξει την εταιρεία με την βοήθεια των $150 εκατομμυρίων της Microsoft και του Bil Gates αλλά και του ταλέντου που έφερε πίσω στα γραφεία του Cupertino. Όλοι ξέρουμε τι έχει συμβεί από τότε, η παρουσίαση του νέου Mac OS X, του iPhone, του iPod, του iPad, του πρώτου iMac και φυσικά της δημιουργίας των Apple Stores σε όλο τον κόσμο.

Αν η SUN είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Apple για το πενιχρό τότε ποσό των 5-6 δολαρίων ανά μετοχή, ο Steve Jobs Θα έφτιαχνε τα iPhone με LEGO και άλλα χαριτωμένα τουβλάκια. Η Apple θα είχε αποτύχει, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός και η SUN θα ήταν η εταιρεία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Scott McNealy που με θάρρος δηλώνει ότι σίγουρα η SUN θα είχε πνίξει την Apple και τίποτα από τα προϊόντα που απολαμβάνουμε σήμερα δεν θα υπήρχαν, όχι μόνο προϊόντα Apple αλλά και αυτά που δημιούργησε ο ανταγωνισμός ως απάντηση.
"If we had bought Apple, there wouldn’t have been iPods or iPads … I’d have screwed that up."
Ποιός ήταν ο επενδυτής που έθεσε τόσα πολλά εμπόδια στην εξαγορά της Apple από την SUN μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η SUN είχε τα χρήματα που οι μέτοχοι της Apple χρειάζονταν απεγνωσμένα, βλέποντας την αξία της εταιρείας σε χαμηλό τριών ετών.

Χρειάστηκε ένας άνθρωπος για να ακυρώσει την συμφωνία, ένας άνθρωπος για να βάλει την Apple ξανά μέσα στο παιχνίδι της τεχνολογίας, περίπου 15 χρόνια για να μάθουμε τι συνέβη εκείνη την περίοδο και μια εξαγορά, αυτή της SUN από την Oracle για 7.4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για αυτό ο Scott McNealy και ο Ed Zander μιλάνε ελεύθερα.

pestaola 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails