Σε πείσμα της κοινής αλλά και της επιστημονικής λογικής και σε αντίθεση με κάθε έννοια εξοικονόμησης κόστους αποθεραπείας το Υπουργείο Υγείας,...
αφαίρεσε από την λίστα φαρμάκων τα σκευάσματα που αφορούν την επούλωση τραυμάτων. Μεταξύ αυτών και το μοναδικό σκεύασμα με απολύτως ελληνική πατέντα, γεγονός που τεκμηριώνεται από σειρά εγγράφων, επιστημονικών ανακοινώσεων και διεθνών δημοσιεύσεων ήδη από τα τέλη της δεκαετία του '80.
Πρόκειται για το σκεύασμα Helixderm, το οποίο με άλλη ονομασία άρχισε να παράγεται από την βιομηχανία ΧΡΩΠΕΙ η οποία διέκοψε την λειτουργία της το 1989. Αργότερα και με επίσημη άδεια του ΕΟΦ επανακυκλοφόρησε από την εταιρεία Γερολυμάτος και πρόσφατα διατίθεται από την εταιρεία ALAPIS.
Η αποτελεσματικότητα της Αλκαννίνης σε περιπτώσεις επιλούσεων τραυμάτων, πληγών και ελκών είναι απολύτως αποδεδειγμένη εδώ και δεκαετίες αν και οι δυνατότητες αυτής της ουσίας ήταν καταγεγραμμένες ήδη από την εποχή του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας οποίος απεβίωσε μεν το 90 Μ.Χ. αλλά το έργο του αποτέλεσε έως το 1600 την μοναδική φαρμακολογική αναφορά, Ανατολής και Δύσης αφού υιοθετήθηκε τόσο από τον χριστιανικό όσο και από τον μουσουλμανικό κόσμο.
Ήδη στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης διεξάγονται αυτήν την περίοδο εκτεταμένες κλινικής μελέτες με την χρήση του σκευάσματος οι οποίες αποδεικνύουν την δυνατότητα του φαρμάκου αυτού να ενεργεί αποτελεσματικά και κυρίως να μειώνει σημαντικά αν όχι θεαματικά την χρόνο επούλωσης. Η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος και η μείωση χρόνου αποθεραπείας αποτελούν ως γνωστόν βασικά στοιχεία που καθορίζουν την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πόσο δεν μάλλον όταν το συγκεκριμένο ΕΣΥ σε καιρούς Μνημονίου απαιτεί για την εξοικονόμηση πόρων και άρα για την εύρυθμη λειτουργία του, προμήθειες που ανταποκρίνονται στο δίπολο αποτελεσματικότητα- συντόμευση χρόνου αποθεραπείας.
Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών είχαν μάλιστα τύχει ιδιαίτερη προτιμήσεως από το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ επουλωτικά σκευάσματα, όχι με την ίδια αποτελεσματικότητα, προερχόμενα από το εξωτερικό πολλαπλάσιου κόστους από το φάρμακο Helixderm, ελληνικής πατέντας και κατασκευής.
Μία απίστευτη απόφαση
Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του υπουργείου Υγείας τα επουλωτικά φάρμακα αφαιρέθηκαν από την λίστα φαρμάκων σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η συνταγογράφησή τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά και η χρήση τους από τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, βασικό στέλεχος της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρίως δε, ο άνθρωπος που ανακάλυψε και παρασκεύασε στο φάρμακο μετά από πολυετή έρευνα, ο κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, απέστειλε επιστολή προς το υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, με επιστημονικές επισημάνσεις για την αναγκαιότητα χρήσης του σκευάσματος. Η επιστολή αυτή είναι η εξής:
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Β.Π. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ομότιμος Καθηγητής
Επίτιμος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τηλ. : 2310 99 6241 Fax: 2310 99 6252
Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2010
e-mail: vaspap@eng.auth.gr
Κτίριο : Γ’ Πολυτεχνικής Σχολής
Προς
Αξιότιμο κ. Ανδρέα Λοβέρδο,
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Επουλωτικό φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα HELIXDERM® και αρνητική λίστα φαρμάκων
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία αρνητικής λίστας φαρμάκων, στην οποία ο Ε.Ο.Φ. έχει περιλάβει όλη την τάξη των επουλωτικών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και το επουλωτικό φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα HELIXDERM® (Alapis A.B.E.E.), το οποίο είναι το πρώτο καθαρώς ελληνικό φάρμακο, προϊόν πολυετούς διεπιστημονικής έρευνας και κλινικής μελέτης, κατοχυρωμένο διεθνώς με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Για το θέμα αυτό επιτρέψετε μου πολύ σύντομα να σας θέσω υπόψιν τα παρακάτω:
1. Η ένταξη στην αρνητική λίστα συλλήβδην όλων των επουλωτικών φαρμάκων είναι ανεπίτρεπτη, διότι το 60-70% των διενεργούμενων ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία έχει ως προϋπόθεση την πλήρη και ταχεία επούλωση του ασθενούς. Επίσης, ο χρόνος αποθεραπείας του νοσηλευομένου βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την επιλογή και χρήση ενός ισχυρού επουλωτικού φαρμάκου.
2. Στο HELIXDERM® έχει απονεμηθεί, μεταξύ των άλλων διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, και ελληνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για το οποίο το 2002 το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας) και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) το βράβευσαν ως εμπεριέχον «εξαιρετική εφευρετική δραστηριότητα, συμβάλλει στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας, έχει αξιοποιήσιμο αντικείμενο (HELIXDERM®) και τέλος παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον».
3. Το HELIXDERM® έχει ήδη κερδίσει το 40% του μεριδίου της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς, μεταξύ όλων των κυκλοφορούντων αμιγώς επουλωτικών αλλοδαπών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.
4. Το HELIXDERM® έχει λάβει έγκριση άδειας κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, σε μερικές από τις οποίες (περισσότερες από δέκα) έχει αρχίσει να εξάγεται.
5. Το HELIXDERM® πληροί όλα τα κριτήρια που έχει θέσει ο Ε.Ο.Φ. για να συμπεριλάβει ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα στη θετική λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Η επιστημονική τεκμηρίωση του από Έλληνες ερευνητές έχει γίνει εξώφυλλο στα μεγαλύτερα διεθνή περιοδικά, όπως στο Angewandte Chemie, Int. Edition, 38(3), (1999), Chemistry: Α European Journal, 8(8), (2002), κ.α.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, σας υποβάλω και εκ μέρους όλων των ερευνητικών ομάδων που εργάστηκαν για περισσότερα από σαράντα χρόνια για την τεκμηρίωση του εκπληκτικού αυτού φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος, τη θερμή παράκληση να δείξετε το προσωπικό σας ενδιαφέρον, ώστε το HELIXDERM® να παραμείνει στη λίστα των συνταγογραφούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων, αν μη τι άλλο, ως το μοναδικό αμιγώς ελληνικό φάρμακο.
Παραμένω πάντοτε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία και διατελώ
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Β.Π. Παπαγεωργίου
Ομότιμος Καθηγητής
Επίτιμος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. »
zougla
Μεξικό: Έφυγε από τη ζωή στα 93 η θρυλική ηθοποιός Σίλβια Πινάλ – Η μούσα
του Μπουνιουέλ
Πριν από 46 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου