13 Απριλίου 2011

Χωρίς τέλος οι σεισμοί στην Ιαπωνία

Νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε σήμερα στη σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται στην Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό κατηγορίας 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,...

και το φονικό τσουνάμι που προκλήθηκε στις 11 Μαρτίου. Αυτή τη φορά ήταν 5.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ταρακούνησε τα κτήρια στο Τόκιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης ήταν στην επαρχία της Φουκουσίμα όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που έχει προκαλέσει τη σοβαρή πυρηνική κρίση στη χώρα. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι εξαιτίας του νέου σεισμού.

Η διαχειρίστρια εταιρεία στον ημικατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι παρά τη δόνηση το εργοστάσιο δεν εκκενώθηκε από τα μέλη των συνεργείων που εργάζονται στον πυρηνικό σταθμό προσπαθώντας να αποτρέψουν εκτεταμένη πυρηνική καταστροφή.

Χθες σε ανακοίνωση της η ΙΑΕΑ ξεκαθάρισε ότι μπορεί το επίπεδο σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στην Ιαπωνία να άγγιξε το 7, ωστόσο, η Φουκουσίμα δεν έχει καμία σχέση με το Τσερνομπίλ.

"Είναι ένα εντελώς διαφορετικό δυστύχημα", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο αξιωματούχος της ΙΑΕΑ Ντένις Φλόρι, τονίζοντας ότι το ποσό της ραδιενεργού ακτινοβολίας που απελευθερώθηκε από το Τσερνομπίλ το 1986 ήταν πολύ υψηλότερο.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Νταϊτσί, σε ανακοίνωση της εξέφρασε ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986.

"Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ", είπε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της TEPCO.

«Η βαθμολογία 7 αντικατοπτρίζει την αρχική σοβαρότητα του συμβάντος και όχι τη σημερινή εξέλιξη της κρίσης, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταμετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα "σταθεροποιείται βήμα-βήμα" και ότι η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται. "Προκαλέσαμε μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και πρέπει να εξηγήσουμε λεπτομερώς την εμπειρία μας" παραδέχθηκε επίσης.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε «συγγνώμη» από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια. "Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για τη μη διάθεση των προϊόντων τους στο εμπόριο" τόνισε, καλώντας τους πολίτες "να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής".


newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails