Εντείνεται η αναταραχή στην Υεμένη προκαλώντας την έντονη πλέον ανησυχία και τον προβληματισμό, της Δύσης αλλά και των αραβικών χωρών του Κόλπου, που φοβούνται ότι μία γενίκευση,...
των συγκρούσεων θα προκαλέσει συνθήκες χάους που μπορεί να σπεύσει να εκμεταλλευτεί ένα παρακλάδι της Αλ Κάϊντα που δρά στη φτωχή ορεινή χώρα της αραβικής χερσονήσου.
Την Κυριακή κατά τη διάρκεια νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Σαναά, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που κρατά το τιμόνι της εξουσίας στη χώρα επί 32 χρόνια και ισχυρίζεται ότι θέλει πλέον να το παραδώσει, αλλά σε «ασφαλή χέρια», άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών τραυματίζοντας τουλάχιστον 22 άτομα σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι άλλοι 200 περίπου πολίτες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για την παροχή πρώτων βοηθειών εξαιτίας προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από τη χρήση δακρυγόνων αερίων, από τις δυνάμεις ασφαλείας, στις ταραχές που ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές παραβίασαν κατά 1,5 χιλιόμετρο τον προκαθορισμένο δρόμο όπου επιτρέπεται να πραγματοποιούνται πορείες, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σαναά στην λεωφόρο Αλγερίας, ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται εδώ και τρεις μήνες με βασικό αίτημα τον εκδημοκρατικισμό της Υεμένης.
«Πλησιάζαμε στο Εμπορικό Κέντρο της Σαναά, όταν η Αστυνομία μας επιτέθηκε με χρήση δακρυγόνων αερίων, ενώ ξαφνικά αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά βαρέων όπλων από όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο Σαμπρί Μοχάμεντ, ένας από τους διαδηλωτές.
«Κλίμα πανικού επικράτησε αμέσως μετά τους πρώτους πυροβολισμούς στις τάξεις των διαδηλωτών και πολλοί βρέθηκαν ξαπλωμένοι στα πεσοδρόμια εκατέρωθεν των δύο πλευρών του δρόμου», προσέθεσε ο Μοχάμεντ.
Τόσο οι Δυτικοί όσο και οι σύμμαχοι της Υεμένης ανάμεσα στις αραβικές χώρες του Κόλπου, προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα, να διαμεσολαβήσουν για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με την μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σάλεχ, σε ένα πιο δημοκρατικό πολιτικό σχήμα, που θα είναι αποδεκτό από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Στους κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί καχυποψία αλλά και νευρικότητα, καθώς περιμένουν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των συζητήσεων, της νέας διαμεσολαβητικής προσπάθειας των υπουργών Εξωτερικών των μοναρχιών του Κόλπου, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Υεμένης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
skai
Αντίδοτο στο ρωσικό «υπερόπλο» και στρατηγική εν αναμονή του Τραμπ
αναζητούν στο ΝΑΤΟ
Πριν από 7 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου