Η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε πως νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο2, όπου νωρίτερα εντοπίστηκε νέα μεγάλη ρωγμή.
Η ραδιενέργεια, σύμφωνα με την εταιρία, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως η Tepco ετοιμάζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στις ρωγμές ώστε να σταματήσει τη διαρροή.
Μάλιστα, χθες Παρασκευή, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως η κατάσταση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα «παραμένει πολύ σοβαρή».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά στις πληγείσες περιοχές
Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας που επλήγη από το καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι.
Ο Καν έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο μικρό λιμάνι Ρικουζετακάτα (περιφέρεια της Ιουάτε) που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με εθελοντές πυροσβέστες και με άστεγους και τους υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει. Επίσης ο Καν δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την θαλάσσια βιομηχανία της περιοχής που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από το τσουνάμι.
Ο Καν θα συναντηθεί αργότερα με ειδικούς και συνεργεία παροχής βοήθειας στην Φουκουσίμα. Στις 12 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο και είχε ενημερωθεί για τις ζημιές που έχει υποστεί.
Για την ενέργειά του αυτή επικρίθηκε από βουλευτές, οι οποίοι επισήμαναν πως εξαιτίας του καθυστέρησε η κρίσιμη επιχείρηση με στόχο τον έλεγχο και τη μείωση της πίεσης στον αντιδραστήρα Νο 1 του εργοστασίου.
Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας μεταβαίνει στην Ιαπωνία
Ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού General Electric Τζεφ Ίμελτ, μεταβαίνει στην Ιαπωνία για σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της TEPCO, της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, όπου συντελείται από τις 11 Μαρτίου η σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή στον πλανήτη, από την εποχή του Τσερνόμπιλ.
«Πηγαίνει στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με πελάτες, συνεργάτες και εργαζομένους. Έχει οριστεί συνάντηση και με την TEPCO «, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Ντέϊρντρι Λατούρ, την Παρασκευή.
Μηχανικοί του αμερικανικού κολοσσού της παγκόσμιας οικονομίας, που σχεδίασαν τους αντιδραστήρες, που χρησιμοποιούνται στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα, έχουν ήδη αναταποκριθεί με συμβουλευτική παρουσία στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, όχι όμως απευθείας, αλλά μέσω του στρατηγικού εταίρου στον πυρηνικό τομέα της General Electric στην Ιαπωνία, της εταιρείας Hitachi, όπως ενημέρωσε τον τύπο η κ.Λατούρ.
Η Γαλλίδα επικεφαλής της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, που κατασκεύασε τους αντιδραστήρες, βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία, από όπου την Πέμπτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει προσωπικό που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.
Εν τω μεταξύ ο αμερικανικός κολοσσός βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής στις ΗΠΑ, αυτήν την εβδομάδα ύστερα από δημοσίευμα των Τάϊμς της Νέας Υόρκης, που αποκάλυπτε ότι η General Electric δεν έχει καταβάλλει τους φόρους επί των εσόδων στο κράτος για το 2010. Ο Ίμελτ, που στο παρελθόν υπηρέτησε ως μέλος επιτροπής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στον Λευκό Οίκο, υπεραμύνθηκε της τακτικής της εταιρείας, επί των φορολογικών θεμάτων, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου