27 Μαΐου 2011

Κίνδυνοι από το τατουάζ και άλλα στολίδια του δέρματος

Η μόδα του τατουάζ συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή για να κάνουν μια ζωγραφιά με τατουάζ στο δέρμα τους που θα τους προσδώσει κάτι το ξεχωριστό...

Παράλληλα κατά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής μια άλλη μέθοδος στολίσματος του δέρματος, το γνωστό με την αγγλική ορολογία piercing.  Το piercing στην ουσία αποδίδεται στα Ελληνικά με τη λέξη τρύπημα.

Με το τρύπημα του δέρματος, των αυτιών, των χειλών, των αυτιών και ακόμη της γλώσσας ή των γεννητικών οργάνων, τοποθετούνται κάθε λογής στολίδια.
Τα στολίδια αυτά του δέρματος μπορεί να είναι δακτυλίδια, χαλκάδες και διάφορα άλλα αντικείμενα διαφόρων σχημάτων, χρωμάτων και κατασκευασμένα από ποικιλία μετάλλων ή άλλων υλικών.

Πρόσφατα εμφανίστηκε ακόμη μια νέα αρκετά ανησυχητική κατά τη γνώμη μας μόδα που είναι το σχίσιμο της γλώσσας. Το πρόσθιο μέρος της γλώσσας χωρίζεται στα δύο με μια μικρή επέμβαση που γίνεται στο μέσο της. Αυτό είναι δυνατό χάρις στις ανατομικές ιδιαιτερότητες της γλώσσας.

Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να έχει μια δισχιδή γλώσσα. Φαίνεται, τουλάχιστο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει αρχίσει να διαδίδεται η μέθοδος αυτή, ότι είναι αρκετά δημοφιλής.

Οι τεχνικές αυτές έχουν διάφορους κινδύνους. Το πρόβλημα πήρε διαστάσεις όταν κατά τις αρχές του 2003, ένας έφηβος πέθανε από επιπλοκές  τρυπήματος με πρόσδεση στολιδιού στα χείλη (piercing).

Η μητέρα του έφηβου άρχισε μια εκστρατεία για τη διαφώτιση όλων σχετικά με τους κινδύνους που καραδοκούν από την τεχνική αυτή. Από το τέλος του 2002, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρυπήματα ή τατουάζ.

Είναι γνωστό ότι τόσο το τατουάζ όσο και το τρύπημα, έχουν συσχετισθεί με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.Η μετάδοση της ηπατίτιδας, του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, της φυματίωσης, της λέπρας, του συνδρόμου του τοξικού σοκ και άλλων ασθενειών έχουν συσχετισθεί με τις τεχνικές αυτές.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με στατιστικές, περίπου 50% των τρυπημάτων χρειάζονται στη συνέχεια ιατρική φροντίδα λόγω οξέων επεισοδίων μολύνσεων.

Τώρα μια νέα έρευνα που έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις βαφές που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ.

Οι βαφές που τοποθετούνται μέσα στο δέρμα κατά το τατουάζ είναι βιομηχανικές βαφές που αρχικά είχαν κατασκευαστεί για τα αυτοκίνητα και για τις τυπογραφικές μηχανές. Δεν έγιναν ποτέ μελέτες για την επίδραση των βαφών αυτών στο ανθρώπινο σώμα.

Εύλογα λοιπόν διερωτούνται οι αρμόδιοι: Θα θέλατε να βάλετε στο σώμα σας βαφές που κατασκευάστηκαν για τα αυτοκίνητα;

Είναι σίγουρο ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται ρύθμιση για το πως πρέπει να γίνονται. Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να κάνει τατουάζ ή οτιδήποτε άλλο θέλει για να διακοσμήσει το δέρμα του με τρυπήματα και στολίδια.

Εκείνο όμως που επιβάλλεται είναι να τεθούν οι δικλείδες ασφαλείας ούτως ώστε όλες αυτές οι τεχνικές να γίνονται κάτω από συνθήκες ασφάλειας, από πεπειραμένα άτομα, με κατάλληλα υλικά για ανθρώπινη χρήση και χωρίς κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών ή μόνιμης παραμόρφωσης του σώματος.

xwrisanaisthitiko 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails