Anti-ntp:Και μετά λέτε οτι κυβερνάει το πασοκ και η κάθε κυβέρνηση;
Απίστευτες εξελίξεις: Ο πρώτος στην ελληνική πολιτική ιστορία ανασχηματισμός που προαναγγέλθηκε αναβάλλεται λόγω οργής των Βρυξελλών, όπως πρώτο και μόνο έγραψε το defencenet.gr μετά το ...
χθεσινό ναυάγιο! O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να δώσει εξηγήσεις στην τρόϊκα και όπως ενημέρωσε τους στενούς του συνεργάτες "Δεν θα γίνει τίποτα σήμερα. Πάω στις Βρυξέλλες. Με κάλεσαν να παρουσιαστώ και να δώσω εξηγήσεις".
Από χθες το βράδυ όταν στις 19.30 έγινε γνωστό ότι άνακάλεσε την ΄πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας, κορυφαία μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μπαρόζο, Γιουνγκέρ κλπ) άρχισαν να βράζουν, όπως το ίδιο συνέβη και στο Παρίσι (Σαρκοζί) και στο Βερολίνο (Μέρκελ).
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι θα τους ανακοινώσει ότι "Σε 20 ημέρες πάω για εκλογές"!
Κατόπιν αυτού, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Από άμεσες εκλογές μέχρι επαναπροσέγγιση Παπανδρέου-Σαμαρά.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
(Αρχικό κείμενο): Oργή και αμηχανία στις Βρυξέλλες από το χθεσινό «μπρος-πίσω» του Γιώργου Παπανδρέου με την πρόταση κυβέρνησης συνεργασίας, την αρχική συμφωνία και την ανάκλησή της μετά από έξι ώρες από τον ίδιο τον Γ.Παπανδρέου!
Σε δεύτερη ανάγνωση η εξέλιξη ευνοεί απόλυτα τον Α.Σαμαρά και έχει εκτοξεύσει στα ύψη την δημοτικότητα του (στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις που γίνονται από χθες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδίδει την ευθύνη για το ναυάγιο στον Γιώργο Παπανδρέου) και το κυριότερο «καθάρισε» έναντι της Ευρώπης που μέχρι χθες τον πίεζε ασφυκτικά (Μπαρόζο, Φιγιόν, κλπ) να συναινέσει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Χθες φάνηκε "ποιος είναι ο υπεύθυνος για το ναυάγιο και ποιος άγεται και φέρεται από συγγενείς, και φίλους» σημειώνουν επ΄αυτού στελέχη της Ν.Δ.
Στις Βρυξέλλες άκουγαν το διάγγελμα Παπανδρέου και δεν πίστευαν σε αυτά που άκουγαν. Δικαιολογίες του τύπου «Χειρίστηκε επικοινωνιακά η αντιπολίτευση την πρότασή μου», ακούγονταν γελοίες και εδώ έχουμε πλέον πρόβλημα: Η αξιοπιστία του στις Βρυξέλλες αυτή την στιγμή έχει πιάσει «πάτο». Η αξιοπιστία του στο εσωτερικό είναι, ας πούμε, διάφανη. Πως θα κυβερνήσει και με ποιους;
Το καλύτερό του «χαρτί» στην κυβέρνηση είναι αυτός που "τον περιμένει στη γωνία" για να αναλάβει το «μαγαζί»: Ο Ε.Βενιζέλος.
Το πλήγμα στην εικόνα και στην αξιοπιστία του Γιώργου Παπανδρέου θεωρείται «μη αναστρέψιμο». Το γεγονός ότι στελέχη όπως ο Ε.Βενιζέλος θέλουν να έχουν λόγο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, λέει πολλά. Υπηρεσιακή κυβέρνηση, σημαίναι και υπηρεσιακός πρωθυπουργός ή πρωθυπουργός «υπό στενή επιτήρηση» των κηδεμόνων του.
Όπως πρώτο σημείωσε χθες το defencenet.gr, το διάγγελμα αργούσε ακριβώς για τον λόγο αυτό: Συγγενείς, συνεργάτες, υπουργοί κλπ, όλοι είχαν πε΄σει επάνω του για να τον αποτρέψουν. Η πρόταση των Π.Γερουλάνου και του Γ.Ραγκούση της προηγούμενης νύχτας που είχε κάνει δεκτή ο Γ.Παπανδρέου αρχικά δεκτή, βαλλόταν επί έξι ώρες με αποκορύφωμα την επίσκεψη του αδελφού του Νίκου στο Μαξίμου, όπου πλέον το θέμα απέκτησε και οικογενειακές διαστάσεις.
Πολλοί υπουργοί επικοινώνησαν με το Μαξίμου και εξέφρασαν την κατηγορηματική τους διαφωνία με τη διαφαινόμενη εξέλιξη, ενώ κάποιοι απείλησαν ακόμα και με παραίτηση. Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ανταρσίας και με το οικογεμνειακό «καταχέριασμα» ο Γ.Παπανδρέου έκανε πίσω. Το κλίμα που πέρναγε το Μαξίμου, τουλάχισοτν στις πέντε από τις έξι ώρες που η κυβέρνηση είχε παραιτηθεί ήταν το εξής: Προσωπικά παραχωρεί την εξουσία, όμως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα ήταν μια «αναγκαστική επιλογή, καθώς ή αυτό θα έκανε ή θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές.
Με μια τέτοια κυβέρνηση ίσως οι δανειστές χαλαρώσουν τις πιέσεις στη χώρα, ενώ και οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν θα στηριχθεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από ποιος θα είναι πρωθυπουργός, ποιους στόχους θα θέσει και ποιοι θα είναι οι υπουργοί».
Όλοι πλέον ομολογούν ότι ο Γ. Παπανδρέου, χθες, με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, ουσιαστικά έθεσε μόνος του τέλος στον βίο της κυβέρνησής του και άνοιξε μια σελίδα αμφισβήτησης της ικανότητάς του να διαχειριστεί την πολιτική κρίση, αλλά και το ίδιο του το κόμμα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και δεν έχει κάνει καμία δήλωση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε από την πρώτη στιγμή και με έντονο τρόπο. Η Αννα Διαμαντοπούλου, με άρθρο στην ιστοσελίδα της, διαφωνεί με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τεχνοκρατών και υποστηρίζει ότι «είμαστε όρθιοι, δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας, οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες έχουμε χρέος να πράξουμε το σωστό απέναντι στη χώρα και στους πολίτες».
Οπως υποστηρίζει, «η χώρα χρειάζεται νέους θεσμούς, νέα πρόσωπα, νέα πολιτική οργάνωση και προτεραιότητα πρέπει να είναι η χώρα και όχι το κόμμα». Πάντως, στο ενδιάμεσο κάποιοι υπουργοί, όπως π.χ. ο Μ. Χρυσοχοΐδης, βρήκαν «σωστή» την κίνηση Παπανδρέου.
Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε συσπείρωση- στην Ιπποκράτους συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα, ενώ τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.
Τα ανώτερα στελέχη ωστόσο, κινούνταν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Κοινός τόπος των εκτιμήσεών τους ότι ο Γ. Παπανδρέου δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος- ανθρώπινα- και ότι εγκλωβίστηκε κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνομιλίας με τον Α. Σαμαρά. Ταυτοχρόνως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι απέφυγε να απευθύνει ζωντανά το διάγγελμα και προτίμησε να κοινοποιήσει τον ανασχηματισμό με μαγνητοσκοπημένη δήλωση.
Όλα αυτά οδηγούν τους κορυφαίους να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα που θα προκύψει πιθανότατα μετά τις εκλογές- η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έρχεται πιο κοντά πλέον.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του: «Αισθάνομαι ότι από σήμερα υπάρχει πολιτικό κενό. Δεν με ειδοποίησε κανείς. Μου τηλεφωνούσαν και δεν ήξερα τι να πω δήλωσε. Ο υπουργός Υγείας έχει ανοίξει δική του περπατησιά, υποστηριζόμενος από πολλά στελέχη του πρώην «βενιζελικού» στρατοπέδου.
Η διαφωνία της εξέφρασε και η Άννα Διαμαντοπούλου από την προσωπική της ιστοσελίδα, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες, είναι αυτοί που θα πρέπει να δώσουν την πολιτική λύση, στη βαθιά κρίση που περνά η χώρα. Η υπουργός Παιδείας δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της- στηρίζεται από στελέχη του «σημιτικού» μπλοκ με τον Χρήστο Πρωτόπαπα σε ηγετικό ρόλο και επαναδραστηριοποιεί το δίκτυο που είχε κτίσει σε όλη την Ελλάδα.
Ο Χρήστος Παπουτσής έχει διαφωνήσει με την οικονομική πολιτική από τους πρώτους, εκφράζοντας αρχές του «ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα». Στηρίζεται από σημαντική ομάδα στελεχών που κανείς όμως δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την δυναμική της.
Ο Γιάννης Ραγκούσης αποτελεί την έκφραση του «ΠΑΣΟΚ του Γιώργου». Αυτό για άλλους είναι καλό, για άλλους όχι. Κρατάει σαν όπλο και τον Καλλικράτη.
defencenet
Εφιαλτική βραδιά για την ΑΕΚ: Η πιο βαριά ήττα του Αλμέιδα στον πάγκο της
Πριν από 6 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου