25 Μαρτίου 2015

Αδύνατη η επιστροφή του 1,2 δισ. στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group και πηγές των Βρυξελλών δηλώνουν ότι το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) είναι "νομικά αδύνατο" σε αυτή τη φάση...


Το αίτημα θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτό καθώς θεωρείται πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρει ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του EFSF στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ενα τέτοιο αίτημα θα χρειαζόταν έγκριση απο τα Κοινοβούλια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να επιστραφούν αυτά τα κεφάλαια στο Δημόσιο είναι ότι εξ αρχής είναι δεσμευμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Δηλαδή, ακόμα και αν δεν τα είχε επιστρέψει κατά λάθος η Ελλάδα στον EFSF, δεν θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει το Δημόσιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Κράτους, αλλά θα έπρεπε να παραμείνουν δεσμευμένα στο ΤΧΣ υπέρ των Τραπεζών.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να παρουσιαστεί την Δευτέρα, καθώς "αν δεν πάρει το πράσινο φως απο τους θεσμούς, δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί στο Euroworking Group".

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η πορεία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, τα οποία εργάζονται τις τελευταίες ημέρες σε καλύτερο κλίμα συγκεντρώνοντας στοιχεία για τον δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό τομέα. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα είναι «αργές και ασαφείς» και πρέπει να επιταχυνθούν.

Πηγη: Καθημερινή

View the Original article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails