21 Μαρτίου 2011

«Γολγοθάς» ασθενών για φάρμακα

Πρόβλημα με τη χορήγηση των φαρμάκων τους αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η πίεση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων να περικόψουν -πρώτα απ' όλα- τα πανάκριβα φάρμακα για τη νόσο. Οι φαρμακοποιοί του ΕΣΥ παραπέμπουν τους ασθενείς στα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία, ωστόσο, δεν χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, λόγω οφειλών που έχει το Ταμείο τους (ΟΠΑΔ).

«Το μηνιαίο κόστος της θεραπείας μου είναι 1.300 ευρώ, όσο και ο μισθός μου και αν δεν με καλύψει το Ταμείο, αναγκάζομαι να πληρώσω έναν μισθό για τα φάρμακά μου», τόνισε το περασμένο Σάββατο η πάσχουσα Π.Π. σε ενημερωτική εκδήλωση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η Π. είναι εκπαιδευτικός, άρα ασφαλισμένη στον ΟΠΑΔ. Περιγράφοντας την εμπειρία της, αναφέρει χαρακτηριστικά πως -όταν απευθύνεται σε ιδιωτικό φαρμακείο- τη ρωτούν τι Ταμείο έχει. Οταν τους λέω ότι είμαι ασφαλισμένη του ΟΠΑΔ», σημειώνει, «παίρνω την απάντηση ''αποκλείεται''»...

Εκπαιδευτικός είναι και η Μ.Μ., η οποία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα τον τελευταίο μήνα. Το κόστος της θεραπείας -λέει- είναι τόσο μεγάλο, που μου είναι αδύνατο να σκεφτώ καν ότι μπορώ να το καλύψω μόνη μου.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο νευρολόγος κ. Δημήτρης Μητσικώστας, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερη στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Στην Ελλάδα, η συχνότητα είναι 60 έως 100 ανά 100.000 πληθυσμού, με τον αριθμό των πασχόντων να εκτιμάται σε 6.000 έως 10.000.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσικώστα, μελέτες που έχουν γίνει διαχρονικά στην Ελλάδα έχουν δείξει μεγάλη διακύμανση σε διάφορες περιοχές. Μελέτη που είχε γίνει στη Θράκη -εξηγεί- είχε δείξει επίπτωση 40 ανά 100.000, πιο πρόσφατη μελέτη στην Αττική έδειξε 110 ανά 100.000, ενώ η πλέον πρόσφατη που έγινε στη Δυτική Ελλάδα έδειξε 120 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails