21 Μαρτίου 2011

O Kαντάφι είναι συνεργάτης της CIA

Την στενότατη συνεργασία της CIA με τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Καντάφι την τελευταία δεκαετία ανέδειξε με ρεπορτάζ της η εφημερίδα "New York Times".

Αν και από την εποχή που Λίβυοι πράκτορες ανατίναξαν το επιβατηγό αεροσκάφος της PanAm πάνω από το Λοκέρμπι της Σκωτίας το 1988...

δεν υπήρχε αμερικανική κυβέρνηση που να μην ήταν εχθρικά απέναντι στο καθεστώς της Λιβύης, εν τούτοις, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η CIA στην προσπάθεια της να συλλέξει πληροφορίες για την δράση της Αλ Κάιντα στην βόρεια Αφρική είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Καντάφι.

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν στην εφημερίδα οι στενές σχέσεις της CIA με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Καντάφι απέφεραν σημαντικά οφέλη, όπως η διάλυση εν τη γενέσει του, του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Καντάφι και η από κοινού εξάρθρωση των τρομοκρατικών δικτύων στη Λιβύη. Όπως επισημαίνει ο Ντέλις Μπλερ, πρώην τσάρος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μέχρι τον περασμένο Μάιο, ενώ οι Λίβυοι και οι Αιγύπτιοι πράκτορες συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ εναντίον της Αλ Κάιντα, κατέστειλαν αγρίως τους αντικαθεστωτικούς στις χώρες τους.

"Οι σχέσεις των Αμερικανών με τους Λίβυους πράκτορες όχι μόνο εμπόδιζαν την κατανόηση από αμερικανικής πλευράς των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και είχαν συχνά ως συνέπεια να ταυτιστούν οι ΗΠΑ με τα όργανα καταστολής", ανέφερε σχετικέ στην εφημερίδα ο Ντένις Μπλερ.

Η σύγκρουση των αμερικανικών συμφερόντων διεφάνη το 2009, όταν η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη ήταν μια θλιβερή καταγραφή εξαφανίσεων και βασανιστηρίων.

Λίγους μήνες νωρίτερα, η κυβέρνηση Καντάφι, χαρακτηριζόταν από τα διπλωματικά τηλεγραφήματα που παρουσίασε η Wikileaks, ως «ένας ισχυρός σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις σχέσεις με τις υπηρεσίες της Λιβύης ως «εξαιρετικές».

Επίσημα η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ωστόσο, ένας πρώην πράκτορας, ο Μάικλ Σόιερ, που συμμετείχε σε επιχειρήσεις της CIA τα προηγούμενα χρόνια, είπε «η εξωτερική πολιτική και η δράση των μυστικών υπηρεσιών δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες». 
Ορισμένοι πράκτορες της CIA εκτιμούν πάντως ότι η βοήθεια της Λιβύης είχε υπερεκτιμηθεί. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν είχαν καμία επαφή με τις αντίστοιχες της Λιβύης μέχρι το 1999, όταν και εγκαινιάστηκε ένας δίαυλος επαφής προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες για τα τρομοκρατικά δίκτυα της βόρειας Αφρικής.

Στην αυτοβιογραφία που κυκλοφόρησε ο ομογενής πρώην επικεφαλής της CIA, Tζόρτζ Τένετ, αναφέρει ότι οι συναντήσεις με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, ήταν ενδεικτικές του σουρεαλιστικού κόσμου στον οποίο έπρεπε να δράσουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έπρεπε να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και αστεία με τον άνθρωπο που πίστευαν πως οργάνωσε την ανατίναξη του αεροσκάφους της PanAm.
source:NewPot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails