της Δευτέρας, κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο οποίος όμως θα τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα του 2013.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα διαθέτει την δυνατότητα να δανειοδοτεί με 500 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική χρηματοδοτική του ικανότητα θα είναι στα 700 δισ., παρεμβαίνοντας στην πρωτογενή αγορά ομολόγων στο πλαίσιο προγράμματος με αυστηρές -ωστόσο - προϋποθέσεις.
«Λογική και βιώσιμη» χαρακτήρισε τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ενώ η Γαλλίδα ομόλογός του Κριστίν Λανγκάρτ επεσήμανε ότι ο μηχανισμός θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να αποκτήσουν ένα ισχυρό ταμείο και απλό στη λειτουργία του που θα μπορεί να γίνει κατανοητό από τις αγορές.
Τη διοίκηση του μηχανισμού θα έχει ένα πολιτικό διοικητικό συμβούλιο, που θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών των χωρών του ευρώ, που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το συμβούλιο αυτό, θα ορίζει τον Γενικό διευθυντή, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Μηχανισμού και με τη σειρά του θα εποπτεύει ένα διοικητικό συμβούλιο.
Μετά την έγκριση του μηχανισμού από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει και το πράσινο φώς από τα εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.
Nωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, εκτίμησε ότι εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν συμφωνήσουν για τα μέτρα λιτότητας, θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια.
epikaira
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου