15 Απριλίου 2011

Εκτοξεύθηκε η ραδιενέργεια στα υπόγεια ύδατα της Φουκουσίμα

Εκτίναξη στα επίπεδα ραδιενεργού καισίου και ραδιενεργού ιωδίου-131, που καταμετρώνται στα υπόγεια ύδατα, στην περιοχή του εργοστασίου,...

ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σημάδι πως η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία, νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται...

Η αναφορά, ήλθε σε μια περίοδο που η διαχειρίστρια εταιρεία προσπαθεί να βρει ασφαλή μέθοδο μεταφοράς περίπου 60.000 τόνων ραδιενεργού ύδατος που έχει συλλεχθεί από τους πύργους των αντιδραστήρων Νο1, Νο2 και Νο3, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σε κοντινές εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Η νέα αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στα υπόγεια ύδατα, πιστοποιήθηκε μετά την εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης στην εταιρεία να επαναλάβει τις μετρήσεις σε μια ποσότητα περίπου 660 τόνων που απάντλησε από υπόγεια χαρακώματα την Τετάρτη.

Η νέα μέτρηση έδειξε συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου-131, που έφθανε τα 400 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, όταν η προηγούμενη καταγραφή, στις 6 Απριλίου είχε δείξει συγκέντρωση της τάξης των 72 μπεκερέλ. Το δε ραδιενεργό καίσιο εκτοξεύθηκε στα 53 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο. από τα 1,4 της προηγούμενης μέτρησης.

Το πρόβλημα της μεταφοράς της τεράστιας ποσότητας του ραδιενεργού ύδατος από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού θεωρείται επιτακτικό να επιλυθεί άμεσα διότι διαφορετικά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος γενικευμένης έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων εξαιτίας της μη λειτουργίας του συστήματος ψύξης.

Ξεκινά η διάθεση αποζημιώσεων στη Φουκουσίμα
Η Tepco, θα δώσει μια πρώτη αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου γεν (8.300 ευρώ) σε κάθε οικογένεια που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κατοικία της ή ζει περιορισμένη στην κατοικία της εξαιτίας της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

«Αποφασίσαμε να χορηγήσουμε άμεσα τις αποζημιώσεις», ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, Μασακάτα Σιμίζου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα δώσουμε σε κάθε δικαιούχο την αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίστηκε από την κυβέρνηση. Είναι ένα εκατομμύριο γεν για κάθε οικογένεια και 750.000 γεν για κάθε Ιάπωνα που ζει μόνος», διευκρίνισε ο ίδιος.

Έκκληση για την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων από το αίμα των εργαζομένων στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, απηύθυνε την Παρασκευή μία ομάδα Ιαπώνων καρκινολόγων ως προληπτικό μέτρο για την περίπτωση που θα εκτεθούν σε θανατηφόρα επίπεδα ραδιενεργού ακτινοβολίας.

ΗΠΑ: Περιορίστηκε ο πυρηνικός κίνδυνος στην Ιαπωνία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως ο κίνδυνος από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα έχει περιοριστεί και οι οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε την οδηγία που είχε εκδώσει και αυτό σημαίνει πως τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία», επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει από τις οικογένειες των διπλωματών τους να εγκαταλείψουν το αρχιπέλαγος μετά το πυρηνικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι τις 11ης Μαρτίου.



skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails