15 Απριλίου 2011

Αυστραλία: Στα σκουπίδια τρόφιμα αξίας 7,8 δισ. δολαρίων

Αλόγιστη σπατάλη τροφίμων και πλουτοπαραγωγικών πηγών καταγράφεται στην Αυστραλία (και όχι μόνον εκεί) την στιγμή που εκατομμύρια ανθρώπων υποσιτίζονται...

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις ποσότητες των φρέσκων τροφίμων που πετάνε μόνο οι Αυστραλοί στα σκουπίδια πάνω από 13,6 εκατομμύρια άτομα θα μπορούσαν να τραφούν ολόκληρο το χρόνο...

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αρμόδιων φορέων, οι ποσότητες των φρέσκων τροφίμων που πετούν καθημερινά στα σκουπίδια σουπερμάρκετ, εστιατόρια, καφετέριες, φαστφουντάδικα και λοιπά, ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια τόνους το χρόνο!

Η αξία των τροφίμων αυτών υπολογίσθηκε σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε ολόκληρη την Αυστραλία, ενώ αν είχε διανεμηθεί στην κατανάλωση θα επαρκούσε για την καθημερινή σίτιση, για ολόκληρο τον χρόνο, των δύο τρίτων του πληθυσμού της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο διευθυντής του οργανισμού SecondBite, Κέλι Μπάρφιλντ, που ασχολείται με τρόφιμα που πετάγονται, τόνισε για άλλη μια φορά, ότι οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργάζονται πιο στενά, ώστε να διανέμονται έγκυρα τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια.

«Θα πρέπει να ξαναβάλουμε την κοινή λογική στο μενού», πρόσθεσε ο κ. Μπάρφιλντ, υπογραμμίζοντας ότι η αναδιανομή των φρέσκων τροφίμων είναι οικονομική, μας βοηθά να εξοικονομήσουμε χρήματα των φορολογουμένων και να βοηθήσουμε αποτελεσματικά την βελτίωση της ζωής πολλών συμπολιτών μας, που έχουν άμεση ανάγκη.

Πριν δύο βδομάδες, από τη διοργάνωση του Γκραν Πρι στο Άλμπερτ Παρκ, περίσσεψαν πάνω από 1,5 τόνοι φρέσκα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες φρέσκου σολομού πρώτης ποιότητας, τα οποία και διανεμήθηκαν σε κατοίκους της Μελβούρνης που σιτίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τεντ Μπέιλιου, ο οποίος είπε ότι τα τρόφιμα που περισσεύουν να μην πετάγονται στα σκουπίδια, αλλά, να δίνονται στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.


skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails