14 Απριλίου 2011

Μισό εκατ. άνθρωποι θέλουν να φύγουν από τη Λιβύη

Σε 500.000 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που θέλοντας να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη στη Λιβύη, προσπαθούν να περάσουν στις γειτονικές χώρες και στα νότια παράλια της Ευρώπης,...

διαπιστώνει σε σημερινό της Ψήφισμα η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι ένοπλες συρράξεις στην Λιβύη αλλά και η γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής προκαλούν μαζική φυγή προσφύγων, προς τις γειτονικές χώρες και τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου, συμπέρανε, σήμερα, η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εγκρίνοντας σχετική έκθεση, της Ολλανδής βουλευτού των Σοσιαλιστών Τινέκε Στρίκ.

Περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι, κυρίως παράνομοι μετανάστες, έφυγαν από την Τυνησία και έφθασαν στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που έχει μόνο 5.000 κατοίκους, ενώ πάνω από 1.000 έχουν φθάσει στη Μάλτα από τη Λιβύη, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, διαπιστώνεται στο Ψήφισμα.

Μετά τα γεγονότα στην Βόρεια Αφρική, αναμένεται διόγκωση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, επισημαίνεται στο Ψήφισμα, στο οποίο ζητείται απ' όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να μοιράζονται συλλογικά την ευθύνη για την αντιμετώπιση της άφιξης σημαντικού αριθμού παράνομων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις νότιες ακτές της Ευρώπης.

Με το ίδιο Ψήφισμα καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτια αυτής της μαζικής εισροής προσφύγων και αιτούντων άσυλο στο έδαφος των κρατών-μελών της και να εξετάσει το ενδεχόμενο υιοθέτησης και εφαρμογής, μίας Οδηγίας, για την σωστή υποδοχή και την προστασία αυτών των ανθρώπων.newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails