15 Απριλίου 2011

Πανηγυρισμοί Καντάφι εν μέσω νατοϊκών βομβαρδισμών

Η λιβυκή τηλεόραση έδειξε τον Μουαμάρ Καντάφι να πανηγυρίζει στους δρόμους της Τρίπολης, έχοντας βγει έξω από την οροφή ενός αυτοκινήτου, τη στιγμή,...

όπως μεταδόθηκε, που η πρωτεύουσα είχε δεχθεί βομβαρδισμό από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Φορώντας ένα πράσινο καπέλο στυλ σαφάρι, μαύρα γυαλιά και ένα μαύρο τζάκετ ο Καντάφι χαιρετούσε τους περαστικούς και ύψωνε τη γροθιά του.

Στο κάτω τμήμα της οθόνης αναγράφονταν ότι η βόλτα του λίβυου ηγέτη στην Τρίπολη γινόταν λίγο μετά τον βομβαρδισμό της από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.


Γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος ,δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν τουλάχιστον ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει σε χαμηλό ύψος, προτού ακούσουν μια ισχυρή έκρηξη από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στην Τρίπολη, όχι μακριά από την κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι.

Μετά την έκρηξη ακούστηκαν πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα και με ανταποκριτή του Ρόιτερς, η αντιαεροπορική άμυνα των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης άνοιξε σήμερα πυρ εναντίον πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην κεντρική Τρίπολη.

Τα συμμαχικά αεροσκάφη φαίνεται να αύξησαν τον αριθμό των πτήσεών τους πάνω από την πρωτεύουσα, καθώς ακουγόντουσαν να πετούν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού και νωρίς το απόγευμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, βίαιη ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε το απόγευμα μεταξύ των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι και τους εξεγερμένους στην Ατζνταμπίγια, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους.

Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε περί τις 18:00 ώρα Ελλάδας στο δυτικό τμήμα της πόλης. Οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις έριχναν οβίδες και οι εξεγερμένοι απαντούσαν με ρουκέτες.

Οι μάχες μαίνονται εδώ και ημέρες στην Ατζνταμπίγια ένα κομβικό σημείο 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης, έδρα των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι ξαναπήραν τον έλεγχο της πόλης τη Δευτέρα μετά από σφοδρές μάχες όλο το Σαββατοκύριακο που προκάλεσαν το θάνατο 35 μελών των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων.

Νωρίτερα , ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε, ότι η διεθνής συμμαχία δεσμεύεται να προσφέρει όλους τους απαραίτητους πόρους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

“Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε όλους τους απαραίτητους πόρους και τη μέγιστη επιχειρησιακή ευελιξία εντός του πλαισίου της εντολής μας. Θα διατηρηθεί ένας υψηλός επιχειρησιακός ρυθμός κατά των δικαιολογημένων στόχων”, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ θα ασκήσει πίεση για όσο καιρό χρειαστεί και έως ότου οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Καντάφι σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των αμάχων και αποσυρθούν στις βάσεις τους, τόνισε.

Το ΝΑΤΟ ζήτησε επίσης από τον λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από την εξουσία, μια ημέρα μετά τη διατύπωση του ίδιου αιτήματος από την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συναντήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης που υιοθετήθηκε από τους μετέχοντες στην εαρινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.

“Υποστηρίζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που έγινε χθες στην Ντόχα και επικυρώνουμε με έμφαση την έκκληση της συνόδου προς τον Καντάφι να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία καθώς και την προτροπή της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας”, αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο κείμενο που υιοθέτησαν.

Τουλάχιστον είκοσι χώρες και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, μετείχαν στη σύνοδο της Ντόχα.


antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails