16 Απριλίου 2011

Mια νέα κρίση απειλεί την Ευρώπη

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Εδώ και περίπου έναν χρόνο, το ζήτημα της κρίσης των δημοσιονομικών χρεών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ απειλεί το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Τον επόμενο χρόνο, όμως, μία νέα απειλή έρχεται να προστεθεί,...

μετά το ξέσπασμα των αραβικών εξεγέρσεων, που δεν είναι άλλη από το ισχυρό μεταναστευτικό κύμα από τη βόρεια Αφρική, που θα κατευθυνθεί προς τα νότια σύνορα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που βγήκαν πριν από μερικές ημέρες, περισσότεροι από 20.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα με πλοία μέσα στο 2011, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την Τυνησία. Παράλληλα, περισσότεροι από 800 έχουν καταφθάσει στη Μάλτα, κυρίως από τη Λιβύη.

Σε Ψήφισμά της η Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπίστωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των ατόμων, που θέλοντας να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη στη Λιβύη, προσπαθούν να περάσουν στις γειτονικές χώρες και στα νότια παράλια της Ευρώπης, ανέρχεται σε 500.000. Η ολομέλεια τόνισε τη σοβαρότητα ενός ζητήματος που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η ΕΕ, αφού μετά τα γεγονότα στην Βόρεια Αφρική, αναμένεται διόγκωση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.


Κάθε μέρα καταφθάνουν συνεχώς πλοιάρια προκαλώντας έντονο "πονοκέφαλο" στις ευρωπαϊκές αρχές και κυρίως στις ιταλικές και στις μαλτέζικες. Στην Ιταλία βέβαια η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού η Λαμπεντούζα των 5.000 κατοίκων δέχεται μεγάλο κύμα μεταναστών, με τους απελπισμένους κατοίκους να παίρνουν, κάποιες φορές, το νόμο στα χέρια τους.

Καπου εδώ εμφανίζονται κάποιοι πρώτοι τριγμοί του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με την έντονη δυσαρέσκεια της Ιταλίας, η οποία κατηγόρησε τους ευρωπαίους εταίρους για εγκατάλειψη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, τόνισε με πικρία: "Αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να παραμένω σε αυτήν τη θέση. Συνεχίζοντας να είμαστε μέλη μιας Ένωσης που ενεργεί άμεσα για τη διάσωση τραπεζών και την κήρυξη πολέμων, αλλά όταν πρόκειται για στήριξη μιας χώρας με δυσκολίες, όπως είναι αυτή τη στιγμή η Ιταλία, κρύβεται".

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η ΕΕ είπε στην Ιταλία: "Αγαπητή Ιταλία. Είναι δική σου υπόθεση, βγάλ' τα πέρα μόνη σου". Ο ιταλός υπουργός συνέχισε με νόημα ότι εάν αυτή είναι η στάση της ΕΕ, "προτιμούμε να είμαστε μόνοι μας". Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει και ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την επίσκεψή του στη νήσο Λαμπεντούζα.

 Οι ανησυχίες, φυσικά, δε σταματούν στα νότια σύνορα της Ευρώπης, αφού ήδη οι γαλλικές αρχές είναι σε εγρήγορση, με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι να προβλέπει ότι το κύμα των μεταναστών θα απλωθεί σε όλη την ήπειρο.

Η μετανάστευση θα είναι ένα από τα "καυτά" ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, με δεδομένη την άνοδο πολλών κομμάτων της άκρα Δεξιάς στην Ευρώπη, που δυναμώνουν τη φωνή τους κατά των μεταναστών. Παράλληλα, πολλά κράτη κατηγορούν την Ιταλία ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που τις αναλογούν όπως προβλεπει η συνθήκη του Σένγκεν.

 Πλέον, όπως και στις αγορές, έτσι και στο μεταναστευτικό ζήτημα, απαιτείται εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών, με την Ιταλία να δείχνει να την κλονίζει. Θα αποτελέσει το μεταναστευτικό κύμα από τη βόρεια Αφρική μεγαλύτερη εστία έντασης στην ήδη "πληγωμένη" ΕΕ της κρίσης χρέους; Πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα το δείξουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Related Posts with Thumbnails